Skatten hindrar folk från att flytta

Regeringen måste våga ta nya beslut för en förändring.

ANNONS
|

Sverige har en allvarlig bostadskris med behov av hundratusentals nya bostäder. Människor får tacka nej till jobb, studenter får tacka nej till studieorter, nyanlända placeras i baracker och barnfamiljer bor trångt. För alla som vuxit upp i villor under 80-, 90-tal och vill ge sina egna barn en uppväxt med gräsmatta och eget rum gör bostadsbristen att miljonlånen blir oöverstigliga.

Samtidigt sitter den något äldre generationen kvar i hus som är större än deras behov. Många har inte varit uppe på övervåningen på tio år. De köpte sitt hus i en tid när lånen var dyra och priserna betydligt lägre. De har sett sina barn växa upp och flytta ut. Årstiderna har växlats många gånger, tanken på att byta bostad har kommit och gått. Likväl har beslutet inte kunnat tas för att månadskostnaden för nästa boende riskerar öka markant. Effekten av reavinstskatten skapar en inlåsning där äldre människor blir kvar i för stora hus.

ANNONS

Kristdemokraterna presenterade redan hösten 2015 ett finansierat förslag för att reformera reavinstskatten. Med vårt förslag skulle flyttkedjan mellan hus eller mellan lägenhet och hus kunna starta på allvar. Äldre människor skulle kunna sälja sina hus på ett hållbart sätt. Till skillnad från en regering som erkänner ett problem men vägrar adressera det har vi tagit fram en modell som får effekt.

I en intervju nyligen avslöjar bostadsminister Peter Eriksson att han känner till problemen med reavinstbeskattningen, även om han inte minns skattens storlek. Ministern tillägger spontant att han önskar sänka skatten ”rejält” och undrar om inte oppositionen skulle hjälpa honom med detta. Vi i oppositionen hinner knappt svara innan hans finansminister stänger dörren och meddelar att ”någon uppgörelse inte ligger i korten”.

Det är synd. Vi Kristdemokrater har länge sökt en uppgörelse i denna fråga. Vi hade med den som en viktig punkt i de blocköverskridande bostadssamtalen förra året, men fick inte gehör. Vår slutsats är att problemet inte främst är skattens storlek utan tidpunkten när den krävs. Därför föreslår vi att taket för uppskov på reavinstskatten tas bort om man köper en ny bostad. Även betalningen av räntan på uppskovet ska kunna skjutas på framtiden. På så sätt tvingas inte vinsten vid försäljningen fram till beskattning direkt. I stället betalas såväl reavinstskatt som uppskovsränta när personen inte längre gör något uppskov. Det sker exempelvis när personen flyttar till hyresrätt, till särskilt boende eller om personen avlider. För att finansiera kan räntan på uppskovet höjas något, i nivå med statens kreditkostnad.

ANNONS

När gamla människor blir sittande i för stora, trappfyllda hus med osandade gångar och vildväxande trädgårdar försvinner sakta den trygghet man tidigare känt. Huset kan vara värt många miljoner, men skatteeffekten av försäljning skrämmer. Regeringen måste våga ta nya beslut för en förändring. Kristdemokraterna vill gärna detta – men vad vill egentligen regeringen?

Tuve Skånberg (KD)

Civilutskottets ordförande

ANNONS