Skolan måste förankra värden

Skolan är vårt främsta medel för att göra

ANNONS
|
Kommentar till ledare 18 oktober Skolan måste sätta kunskap först

Vi lever i en värld där skillnader i livsåskådning och värderingar bokstavligen håller på att slita vårt samhälle i spillror. En värld där en och samma människa kan kallas för hjälte eller terrorist beroende på vem som gör bedömningen. Det är våra värderingar eller vår syn på världen som ligger till grund för vår bedömning och som skapar de stora splittringar som präglar vår värld idag.

Bilar sätts i brand, ambulans, brandkår och polis attackeras med stenkastning, idrottsläktare präglas av våld och hatord, flickor och kvinnor sextrakasseras, nynazism och hatkultur växer, flickor tvingas till tvångsgifte, stora folkgrupper diskrimineras, nätmobbning är ett nytt och växande problem listan kan göras väldigt lång. Det gemensamma för alla dessa problem är att de har sin grund i våra värderingar eller kanske snarare brist på värderingar.

ANNONS

Att då påstå att, ”Demokrati, elevinflytande, kritiskt tänkande, kreativitet, social kompetens” inte är skolans uppgift. Detta vittnar om näst intill total okunskap och förståelse för den värld vi lever i. Skolan är vårt främsta medel att förmedla och hos eleverna förankra de värden vårt samhälle vilar på. ”Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män”, är några av de värden skolan ska förmedla. Att istället hävda att dessa värden kan man förmedla på andra ställen är för mig ett uttryck för en absolut bottennivå från Liberala Nyhetsbyråns sida.

Lars Gustafsson

Svar:

Nå, nu var det ju inte så att jag skrev att ”Demokrati, elevinflytande, kritiskt tänkande, kreativitet, social kompetens” inte är skolans uppgift. Jag påpekade det uppenbara att med för många mål kommer man inte att kunna uppfylla alla. Skolans främsta prioritering är att förmedla färdigheter och kunskaper med lugn och ro i klassrummet. Med det följer även social kompetens och respekt för varandra. Den svenska skolan ska absolut vila på jämställdhet, demokrati och svensk lagstiftning. Det borde vara en fullständig självklarhet.

Sofia Nerbrand

ANNONS