Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skräms inte till tystnad av de respektlösa

Hans-Carl Carlsson (KD): "Att hålla sig till fakta är inget som jag kopplar till SD men däremot att skrämma upp människor med hur dåligt allt är i Sverige, det är de världsbäst på."

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu satsar vi som finns på valsedlarna för att få stöd på valdagen och helst ett kryss framför vårt namn. Vi sprider valmaterial, samtalar, debatterar och uppvaktar vänner och bekanta. Gott så. Många är vilsna och undrar hur det skall bli och vad de olika partierna vill om de får väljarnas förtroende, alltså din röst. Ansikte mot ansikte kan vi ha bra samtal i en god ton trots olikheter.

Vad jag har märkt så kommer dock en hel del hittepåord med i debatten såsom ”Vinstjakt” som socialdemokraterna lanserar då man vill ta över alla friskolor. Om det var vinster man störde sig på så har man haft 4 år på sig att besluta att de som bedriver verksamhet som finansieras av skattepengar i Sverige skall betala skatt här om det skulle bli någon vinst men det har man inte gjort. Självklart är det kontroll och att stoppa valfriheten som är syftet. Man hetsar speciellt mot kristna friskolor, de är tydligen värst och S går så långt att man antyder att de kan drivas av kriminella och oseriösa. Är detta verkligen seriöst? Knappast.

Tittar man på Sverigedemokraterna så går man så långt att man gör en långfilm om socialdemokraternas historia. Varför, självklart för att peka finger på andra så att man slipper prata om sin egen solkiga historia. Nu har historiker granskat filmen och funnit faktafel men det spelar ingen roll för då heter det att S har köpt dessa forskare. SD har aldrig fel och har man det så är det ändå någon annans fel. Att hålla sig till fakta är inget som jag kopplar till SD men däremot att skrämma upp människor med hur dåligt allt är i Sverige, det är de världsbäst på.

På Facebook debatteras det flitigt och jag har gjort en observation som gör att jag inte vill delta i debatter där dessa två partier propagerar för sina idéer. De flesta som sysslar med politik på heltid eller som fritidspolitiker kan debattera med varandra och sedan ta en fika tillsammans. Vi respekterar varandra även om vi har olika åsikter men så är det inte på Facebook. Många sympatisörer som deltar i debatterna har inte den minsta eftertanke innan man skriver och man kan häva ur sig förskräckliga uttalanden, rena lögner och även personliga påhopp på de som inte delar deras åsikt. Skulle de säga samma sak öga mot öga? Nej, knappast för då finns inte kuraget men hemma i soffan vågar man skriva utan ett uns av respekt eller anständighet. Min fråga blir då, är det detta Sverige du vill ha? Skall vi skrämmas till tystnad inför de som är respektlösa och även hotfulla eller skall vi ha ett samtalsklimat där alla vågar framföra sin åsikt utan att vara rädd för att bli uthängd? Nu är valet ditt. Titta på vad de olika partierna presenterar i sina valprogram och ta gärna del av diskussionerna på Facebook och bilda dig en uppfattning om det bara är vackra ord i valfoldrarna och om de verkliga sanningarna om partiet kommer fram på nätet. Gör ditt val, gå och rösta som du vill ha det.

Hans-Carl Carlson

Regionkandidat Kristdemokraterna