Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Porträttet: Jan-Olof Larsson lämnar riksdagen.

Skyll inte på utjämningssystemet!

Jan-Olof Larsson (S): Sotenäs kan minska kostnaderna och höja kvalitén

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I valrörelsen hävdade Alliansen med moderaterna i spetssen att Sotenäs har en välskött ekonomi. Nästan dagen efter valet så basunerar moderaternas kommunalråd ut att Sotenäs drabbats av ekonomisk katastrof eftersom vår utbetalning till utjämningssystemet ökat från 2,4 miljoner till ca 28 miljoner. Detta på grund av att antalet invånare som var äldre än åttio år minskat.

Detta påstående tillbakavisas nu av den statliga utredaren om utjämningssystemet och dess utredningssekreteraren. De påpekar liksom vi Socialdemokrater framfört vid flera tillfällen, att det är andra faktorer som påverkat Sotenäs ekonomi.

Sammantaget ligger Sotenäs kommun ca 50 miljoner högre i kostnader för skola, äldreomsorg och sociala än likvärdiga kommuner. Och vi får absolut inte högre kvalité än dessa kommuner.

Den statliga utredaren påpekar att det finns andra faktorer som Sotenäs förlorat på. Bland annat har antalet barn inom skola och förskola minskat med nittio elever. Men Sotenäs kommun har trots detta ökande kostnader inom skola och förskola. Utredaren påpekar att det är helt naturligt att kommunen måste minska kostnaderna när behoven minskar. Kan tyckas självklart för var och en, dock inte för alliansen i Sotenäs.

Skall Sotenäs kommun få en ekonomi som håller långsiktigt måste det till:

• strukturrationaliseringar inom skolan,

• en organisation inom äldreomsorgen där fler är fastanställda,

• bättre arbetsmiljö för att minska sjukskrivningar och personalomsättning.

Sotenäs kan minska kostnaderna och ändå höja kvalitén. Men det måste finnas en politisk vilja och tydlig färdriktning

Inte minst så måste Alliansen i Sotenäs: M, C, L, KD och SD ta bort skygglapparna och inse att något måste göras och inte bara komma med undanflykter.

Jan-Olof Larsson (S)

Sotenäs