Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rugby - lika bra för killar och tjejer. (arkivbild)

Släng bort prinsessidealen!

"Hela tiden ska flickor vara tysta och snälla och låta killarna vara i centrum och rädda flickorna"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Låt barn bestämma själva vilka drömmar dom vill ha, vad dom vill ha på sig och se ut, låt dom bestämma själva. Som föräldrar har man ett ansvar att lära våra barn och vägleda dom, men hur mycket borde men som förälder bestämma över vad ett barn ska tänka eller tycka?

Om ett barn drömmer om att åka till månen, då ska en förälder supporta barnet istället för att säga att det inte är stor chans att det kommer hända. Låt barnet drömma, fantisera och bilda egna uppfattningar om saker och ting. I din värld som förälder är det en liten sak men för en barn kan det vara det viktigaste som finns, för tillfället bara till och med. Om en dröm eller ett intresse får ett barn engagerad och fantiserar är väl det bara bra även om drömmen inte är möjlig eller något som du inte tycker är bra? Barnen växer till sig och kan lära sig själva vad som är möjligt eller verkligt, låt inte dig som förälder spräcka hål på det tidigare.

Låt inte könet bestämma

Det är också viktigt att inte bara för att man är tjej ska man inte kunna bli snickare, bli hockeyproffs eller något annat manligt stereotypiskt jobb eller karriär. Eller om en pojke vill jobba i skönhets affärer, dansa balett eller något annat typiskt feminint jobb eller karriär. Det är viktigt att som förälder visa att man ska göra vad man vill och drömmer om. Man ska få jobba, drömma och göra vad man vill oavsett vad samhället säger, som förälder ska man supporta och stötta sitt barn med vad man än vill.

Många föräldrar säger att dom är rädda att deras barn ska bli mobbade eller utstötta för att dom är annorlunda. Att dom kan bli mobbade på grund av vad dom har på sig, intressen eller sitt utseende. Alla kan förstå en förälders oro att sitt barn ska blir mobbad, men att förbjuda eller försöka få sitt barn att inte ha det intresset eller de dom har på sig för att inte bli riskerade att bli utstötta på skolan eller på dagis. Man då ska man inte det första man gör att förbjuda eller få sitt barn att ändra sig genom att säga att det är bara för tjejer eller bara för killar beroende på kön. Börja med att prata med skolan eller dagis och prata med dom om ditt barn blir retad för vad dom har på sig eller vad dom har för intresse och se vad man kan göra där för att förhindra detta. Kanske att skolan eller dagis pratar om olika intressen eller olika klädstilar för att neutralisera för att barn ska förstå just att alla är vi olika och alla har olika intressen.

En vägg av rosa, en vägg av blått

I många leksaksaffärer är ena sidan väggen helt rosa, dockor, prinsesskläder och små rosa gossedjur. Bådan på andra sidan väggen är det mörkblått och actionfigurer, pistoler, videospel och superman dräkter. Redan där inmatas barn om vad dom ska gilla, är du kille ska du skjuta och slåss, medan tjejer ska måla och leka lugnt med prinsessdockor. Även i sagor matas det in att killarna ska rädda flickorna och vara modiga, medan tjejerna ska vänta på att bli räddad på en prins. Hela tiden ska flickor vara tysta och snälla och låta killarna vara i centrum och rädda flickorna. Och att man som tjej inte ska få leka med pistoler eller leka hjälten och springa runt i mantel, det ska killarna göra. Skulle en kille vilja leka med dockor eller måla med olika nyanser av rosa, så vill vuxna lätt trycka fram supermanfiguren istället för barbiedockorna. Barn får det in matat att rosa är för tjejer och blått är för killar, därför är det viktigt att låta sitt barn oavsett kön få leka med vad dom vill, och vad dom vill. Det ska vara lika okej om en kille vill leka pistoler så om han skulle velat klä upp sig med en rosa klänning.

Föräldrar har ett ansvar

Alltså har man som förälder en viktig roll i att låta sitt barn bestämma själva om vad dom vill göra i framtiden, sexuell läggning, vad dom vill leka eller vad dom vill göra och med vem. Ett barn oavsett kön ska båda ha målarböcker, pistoler, dockor och tv spel i sitt lekrum. Upp manar inte bara föräldrar att ha i baktanke att låta barn vara sig själva, även dagis, skolor, leksaksaffärer, sagor och filmer och kläddesigners.

Rebecka Johansson