Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gammalt vykort från Hunnebostrand. Bild: Carl Alfred Träff / Bohusläns museum

Släng inte bort Hunnebostrands arv!

Med hjälp av modern foto – och ljudteknik är jag övertygad om att det skulle gå alldeles utmärkt att levandegöra stenens och Uddens historia.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För 51 år sedan tystnade ljuden av skrotstenens rasslande när den tippades över ända, de klickande ljuden från knôttklyvningen och vinscharnas gnissel. För oss äldre som upplevde ljuden är det fortfarande lätt att föreställa sig de hukande skjulen som stod längs strandkanten till skydd för stenhuggarna som arbetade på Udden i ur och skur.

För att upplysa den som inte har kunskaper om den bohuslänska graniten och dess betydelse är Hunnebostrands Bildarkiv en guldgruva. Att ta del av bildmaterial från tidigt 1900-tal där vår nuvarande badbrygga utgör en viktig del i lastningen av den sten som skall fraktas ända till Sydamerika, tar andan ur en. Att se 24 hårt arbetande stenhuggare som för en stund samlats på en bild arrangerad av fotografen är som att förflytta sig nästan 100 år tillbaka i tiden. Bilden är svartvit och skarp och männen blir nästan levande med sina svettiga och sotiga ansikten som blickar mot oss. Ett historiskt ögonblick fångat av en skicklig fotograf.

Många är de statyer och andra utsmyckningar som tillverkats på Udden i Hunnebostrand. Rotterdams Bank har en imponerande entré i granit som är huggen i Hunnebostrand. Posthuset vid Drottningtorget i Göteborg pryds av urnor tillverkade på Udden och likaså en staty i Nya Allén. Allt finns förevigat och katalogiserat i Bildarkivets samlingar.

Utifrån det rika bildmaterial som finns om Udden och stenhuggareran borde det vara naturligt att vidareutveckla det istället för att skapa överdimensionerade skrytbyggen. De upplysningstavlor som finns i Amundsdalen och annorstädes är utmärkta historiska minnesmärken. Varför inte utveckla den idén på Udden? Med hjälp av modern foto – och ljudteknik är jag övertygad om att det skulle gå alldeles utmärkt att levandegöra stenens och Uddens historia. Spåren av en svunnen tid skall inte undanröjas, men väl hållas under kontroll. Snart är Norra Höge berg grönt av buskvegetation som breder ut sig. Att röja och rensa berget borde vara en prioritering för dem som vill bevara minnet av stenbrytningen.

Samhället står inte och faller med ett Stenens Hus på Udden. Om vi däremot gör oss av med det som är unikt för just vår lilla kustremsa; den fria horisonten, den karga och delvis obekväma men ack så välbesökta badbryggan, den vackra granitväggen och den öppna gräsytan, då har vi gjort oss urarva.

Rose-Marie Ahlström

Hunnebostrand