Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Släng på luren när skojarna ringer!

Hur kan dessa skojare som ringer upp och lurar vanliga hederliga medborgare få härja fritt?

Att inte fler anmäler sin fasta telefon och mobil till Nix-registret tycker jag är märkligt. Tjänsten är ju gratis. Telefonnummer till Nix är 020-277000.

Har man anmält sig till Nix får inga telefonförsäljare ringa till dig. Gör någon detta trots allt, så börja aldrig delta i samtalet, utan säg bara "jag är med i Nix" och lägg på luren.

När det gäller stölder av kontokort och koder kan tjuven snabbt tömma kontot. Tyvärr har många koderna liggande i plånboken. Man ursäktar sig med att man kan få hjärnsläpp vid kassan eller bensinpumpen.

Själv har jag sedan många år bokstäver som ersätter siffrorna. Man skriver ned en mening på 10 bokstäver som är lätt att lägga på minnet och där varje bokstav står för en siffra. Notera bokstäverna för varje betalkort och ha den sedan i plånboken om minnet sviker.

Detta är ett säkert system för att skydda koden. Självfallet ska både de äldre och yngre ta sitt ansvar när det gäller förvarande av koder. Därmed hoppas jag att alla bidrar med att göra sitt bästa för att stoppa bedragarna

Lycka till!

Henry Simmerström