Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Slopa kravet på inköp för pensionärer i Uddevalla

Inköpskravet på 249 :- / vecka vid varuinköp för Uddevalla Kommuns biståndsbeviljade individer, främst pensionärer, är inte bara för högt. Det är även en överbyråkratisk, elakt marknadsidéologisk och på alla vis onödig lösning

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ta helt bort veckokravet för varuinköp på 249:- för Uddevalla Kommuns biståndsbeviljade invånare.

Att över huvud taget införa pålagor för biståndsbeviljade varuinköp, är från början en mycket dum idé. Rätta mig om jag har fel socialdemokrater; Roten till dagens ”utpressningslösning” uppstod redan då ni satt vid den politiska makten, och stöddes då av er. Att ni sedan i sista stund protesterar mot att den ideologiskt öppet marknadsliberala majoriteten ytterligare ”kryddar” pensionärernas ekonomiska pålagor, blir i historiens backspegel, bara ett spel för galleriet.

De som borde ha stått upp för pensionärens rätt till sin mat och till sina sista slantar, har fallit – en efter en. Först och främst de socialdemokrater som från början var positiva till någon form av ”ekonomiskt minimikrav”. Sedan den samlade borgerligheten från Sverigedemokrater till Liberaler, som lever i tron att fattigdom är ett lämpligt incitament för att göra pensionärer i 80/90-årsåldern mer produktiva, så att de kan jobb-jobb-jobba för sitt eget uppehälle.

Jag kan av egen erfarenhet av ett års arbete inom hemtjänsten berätta för er borgare att definitionen av ”gammal pensionär” innebär att man inte orkar/ ska vara produktiv mer. Detta inte bara beroende på ålder, utan även för att man redan jobb-jobb-jobbat ett helt yrkesliv.

Ytterligare ”last frontiers” som fallit ner i moraliska tvivelaktigheter är de två tjänstemän som skrev tjänsteskrivelsen som skulle beskriva konsekvenserna vid införande av ”249-kronors-förslaget”, men som inte beskrev dessa konsekvenser inför Socialnämndens beslutande möte. Sedan är slutligen frågan om man inte moraliskt kan rikta kritik mot styrelsen för COOP Väst, som bla består av flera fd socialdemokratiska kommunalråd från närområdet, och som har ingått ett avtal med full vetskap om att de utsätter gamla pensionärer för marknadsliberal utpressning. Slutar man vara Socialdemokrat när man får ett uppdrag i COOP Väst:s styrelse?

Mitt anständiga förslag till alla ansvariga är – Slopa kravet helt på att pensionärerna måste handla för en minimisumma varje vecka.

Pål Magnusson

Uddevalla