Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sluta ge brottslingar rabatt på straffen

Lars-Arne Staxäng (M): Unga brottslingar måste få en reaktion från samhället

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag har under minst 20 år skrivit om kriminaliteten och brottsligheten i vårt land, och nästan varje gång så är det några debattörer som bortförklarar och förminskar det allvarliga läge som Sverige faktiskt är i. Om de är ideologiskt färgblinda eller bara allmänt ovetande har jag ingen kunskap om.

Visste ni att det är 10 gånger vanligare med gängskjutningar i Sverige än i Tyskland till exempel? Det är flera samverkande orsaker till att det ser ut så här. Under många år så har många människor kommit till vårt land som aldrig kommit in i vårt samhälle och kan försörja sig själva och sin familj.

Under samma period så har gängtillväxten varit stor och vapentillgången ökat. Skolan fungerar inte tillfredsställande på många platser inte minst i våra förortsområden vilket ger en grogrund för utanförskap och kriminalitet. Vi har mycket färre poliser än i jämförbara länder i Europa. Dessutom så jobbar bara hälften av poliserna i yttre tjänst. Vi har en lagstiftning som ger brottslingar kraftig rabatt när gjort flera brott, när det är tvärtom i EU. Och ännu värre är det när unga brottslingar inte får någon reaktion av samhället.

När allt detta samverkar så får vi den ”soppa” som vi nu ser, med rån, knarkförsäljningar, skjutningar, sprängningar och bränder. Just därför borde Socialdemokraterna skapa distans till V och MP, som hela tiden bromsar nya viktiga lagar för att möta detta. I detta arbete så behövs det faktiskt en nationell samling. I min värld så vill jag ha en ny majoritetsregering som orkar ta viktiga beslut framåt. Och då tänker jag inte på mig själv längre utan på våra efterkommande, våra barn och barnbarn.

Lars-Arne Staxäng (M)

Riksdagsledamot