Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Erik Nylander/TT

Sluta spendera tid på sociala medier!

Barnen får en uppväxt där de känner sig mindre värda än en telefon

Med iphones nya funktion så kan vi nu se hur mycket tid vi spenderar framför skärmen. Denna tid brukar oftast vara på flera timmar varje dag och den absolut största boven till det är sociala medier. Jag blir inte förvånad över att skärmtiden på kompisars mobiler ligger på så många timmar, för det är inte så ofta jag pratar med dem utan att det kollar ner i sin mobil samtidigt. Ofta hör de inte vad jag sagt och ibland tar jag själv upp mobilen bara för att göra något. Så det slutar alltså med att vi alla står där och tittar ner i våra mobiler. Vi måste ta oss ur detta mobilberoende och börja prata med varandra igen!

För det första så är det inte så trevligt att umgås med någon som kollar ner i sin telefon. Den du umgås med kan känna sig bortglömd. Du blir inte någon rolig person att vara med och inte heller en särskilt bra lyssnare. Även när våra stackars kompisar, syskon eller föräldrar försöker säga något viktigt, så lyssnar vi inte på dem eftersom att vi är så inne i våra mobiler. Antingen så svarar vi dem inte eller så glömmer vi direkt bort vad de sa. De i vår omgivning blir så klart trötta på att vi aldrig kan lyssna. Även om våra föräldrar måste stå ut med oss ändå så betyder inte det helt säkert att våra kompisar kommer att göra det. Det är trots allt för att kunna umgås och ha någon att prata med som de är våra vänner och det måste vara väldigt jobbigt att känna att en mobil är mer intressant att kolla på än att vara med dem.

Nu tänker ni säkert att ni är mer sociala när ni är inne på era sociala medier och har kontakt med många, än om ni skulle träffa en kompis. Men sociala medier gör oss faktiskt mindre socialt kompetenta, detta säger mentalisten Henrik Fexeus när han blir intervjuad i en artikel av Josefin Svenberg, “Sociala medier gör oss mindre socialt kompetenta” Shortcut, 2018-11-24. Fexeus berättar att vi måste träna vår sociala förmåga ofta för att utveckla den och för att ha kvar den. Detta gör vi bäst genom att fysiskt träffa någon, eftersom vi då också använder oss av vårt ansiktsuttryck, kroppsspråk och tonfall. Så genom att skriva till någon på sociala medier istället för att träffa personen fysiskt gör oss mindre socialt kompetenta.

Sociala medier kan också ge oss en annan bild av verkligheten och en annan bild av hur människor lever. Många stora profiler på de sociala medierna är smala och äter väldigt hälsosamt eller lite. Vilket kan göra oss som följer dessa personer stressade över att vi inte lever ett lika hälsosamt liv som dem och inte är lika smala som dem. I en artikel av Karolina Aränhell, “Sociala medier kan göra dig stressad” Hälsoliv, 2018-11-24, skriver hon om en Sifo-undersökning som gjorts som visade att ungefär 3 miljoner svenskar känner sig stressade över att de inte känner sig tillräckligt hälsosamma. Av denna undersökning så använde 50% sociala medier varje dag. Detta säger en del om hur lätt sociala medier kan påverka oss negativt.

Det värsta måste ju ändå vara att se föräldrar som bara sitter med sina mobiler och uppdaterar sina sociala medier, när det enda barnen vill är att få sina föräldrars uppmärksamhet. Istället får de en uppväxt där det känner sig mindre värda än en telefon. De kommer att få det svårt att känna att de har någon att prata med och någon som finns där för att lyssna på dem. Vilket är en väldigt viktig roll som en förälder borde ha. Dessutom så är barnen framtiden och med den uppväxten så vet jag inte vad de kommer att få för uppfattning av vad som verkligen är viktigt i livet. Jag kan inte förstå hur en förälder kan bli så upptagen med sina sociala medier, att de inte ens kan lägga ifrån sig mobilen när de är med sina barn.

Avslutningsvis så vill jag bara säga att det inte bara är ni som mår bra utav att lägga era telefoner ifrån er, det uppskattas också av andra runt omkring er. Så lägg ner telefonen och använd tiden till att prata och umgås med dina nära och kära, visa dem att du bryr dig om dem!

EJ