Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sluta stödja Dalslands ring

En svensk släpper i snitt ut 10 ton koldioxid per person. Vi behöver komma ner till 0,5 ton. Vi behöver politiker som hjälper oss att minska utsläppen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag tror att de flesta skattebetalare i Färgelanda kommun kan instämma med mig när jag säger, stoppa Dalslands Ring-projektet i papperskorgen.

Det värsta som kan hända nu är att Färgelanda kommun med beslutsfattare och tjänstemän säger att nu har vi satsat så mycket pengar så nu kan vi inte backa ur. Eller så argumenterar man: hellre i Färgelanda än någon annan plats i Sverige.

Detta projekt kommer till stånd endast med en kommunal borgen i botten. Färgelandas skattebetalare har nog med projekt som riskerar att gå i konkurs. Färgelanda kommun riskerar att få skulder på åtskilliga miljoner som en kvarnsten om halsen om man säger ja till det här äventyret. Ett privat företag kommer aldrig att satsa de hundratals miljoner som Dalslands Ring kostar.

 

Torv kan vara en förnybar energikälla. Det stämmer om man kan återställa torvmarken till våtmark igen och låta torven nybildas. Det kommer säkert att ta flera hundra år att få tillbaks torv i lika stor omfattning som det fanns innan torvbrytningen påbörjades. Det kan vara bra om vindkraftverk byggs.

Det eventuella eltillskottet från vindkraften gör dock inte hela Dalslands Ring-projektet så mycket miljövänligare. Bilarna kör ju tyvärr inte på el. Ska åskådarna ta sig till det glest befolkade Dalsland så måste tyvärr de flesta bilar ta sig fram och tillbaka med åtföljande koldioxidutsläpp och global uppvärmning. Idéer finns om att köra tåg till Bäckefors station men det ställer jag mig tveksam till om publiken är så pigg på, så det får nog anses som uteslutet.

 

Det kan vara möjligt att utnyttja delar av området för vindkraft. Beslut behöver ej tas i denna fråga än på många år. Det måste bli ett val där väljarna kan ta ställning, om politikerna nu inte kan enas om att kasta förslaget i papperskorgen där det hör hemma. I valet 2006 var det inget parti som drev frågan i sitt program.

Vilket parti vill i dag säga sig vara för eller emot detta projekt?

En sjö på Bree mosse men inte motorbana kommer att ha en mycket positiv effekt på fågellivet och kommer att sättas på den ornitologiska biotopkartan.

 

Stoppa Dalslands Ring och gör det nu!

 

Sven Hansson
Sundsbron, Färgelanda