Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraterna har motarbetat utvecklingen i Bovallstrand i över ett halvt sekel

Mikael Andersson (M): Bovallstrand behöver åretruntboende för att inte endast bli en badort

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Socialdemokraternas insändare 20 april

LÄS MER: Säg nej till planerna på att exploatera Skomakar­udden i Bovallstrand

Jag har tre barn som gått i Bovallstrands skola och vi är måna om att samhället ska finnas kvar och fungera hela året. Jag tycker om att bo i Bovallstrand och jag önskar att även mina barn ska kunna göra det om de så önskar.

Min sambos farfar hette Bengt Gustafsson och grundade företaget Bovalls Dörrbyggeri (Bengt Gustafsons Snickerifabrik AB). När vi letade efter fakta om en byggnad hittade vi det här:

Citat ur Bengt Gustafssons minnesanteckningar för året 1952:

”Det var alltid svårt att få snickare till verkstadsarbete så jag försökte påverka Bovalls politiker att bygga hyreshus. En gång, jag minns inte vilket år, fick jag av byggmästare Nils Johansson en kostnadskalkyl på ett hyreshus. Kommunerna fick då statliga billiga lån på 90 procent av byggkostnaderna. Detta presenterade jag en gång på ett municipalnämnds-sammanträde men ingen var intresserad. En ledamot sa rent ut att det är bara vi som bygger som tjänar på detta och att – om det skall byggas hyreshus får vi på Gränsnäs (området norr om hamnen vid före detta Sotenäs Trä, Skomakareudden) stå för detta.”

Bröderna Gustafsson i Bovallstrand vid snickerifabriken någon gång under 1950- eller 60-talet. Bild: Terje Fredh
Bröderna Gustafsson i Bovallstrand vid snickerifabriken någon gång under 1950- eller 60-talet. Bild: Terje Fredh

Nu är det så att någon privat försöker göra just detta. De vill bygga hus och hyreshus själva eftersom det inte har byggts lägenheter i Bovallstrand sedan 90-talet. Trots att det funnits klara detaljplaner och mark sedan 90 talets början.

Bovallstrand behöver åretruntboende för att inte endast bli en badort utan fungerande service, vintertid.

Kommunen behöver inflyttning för skatteunderlag för att upprätthålla service och säkerhet.

Med vårt läge i Bovallstrand, 15 min från E6 så skulle vi kunna ha större inflyttning om det fanns bostäder att hyra eller bostadsrätter att köpa och tomter att bygga åretrunthus på.

Sedan 90-talet har barnfamiljerna blivit färre eftersom det inte finns någonstans att bo för en ung familj som inte kan betala 3-8 miljoner för ett hus som behöver renoveras.

Vi har kvar vår skola men frågan är hur länge. Utan barn ingen skola, ingen skola ingen inflyttning av barnfamiljer.

Nu när någon vill bygga ut och utveckla Bovallstrand så motarbetas det, i fronten går tondöva Socialdemokrater som har mage att skriva Bohuslänningen: ”I dagsläget finns det inga faktaunderlag som styrker behovet av att planera för ytterligare bostäder i Bovallstrand."

Det kan konstateras att det i varje fall sedan tidigt 90 tal inte funnits en enda tom lägenhet i Bovallstrand mer än någon enstaka månad mellan in- och utflyttning. Vi har i både mitt och min sambos företag sedan 1990 i varje fall 25 personer som jobbar eller har jobbat åt oss som verkligen ville flytta till Bovallstrand, alla dessa hamnade i Tanums eller Munkedals kommuner. Att flytta längre ut i kommunen var aldrig ett alternativ för någon av dessa.

Givetvis har några andra flyttat in i kommunen och bosatt sig framförallt då i Väjern eftersom där funnits lägenheter.

Bovallstrand ligger unikt vackert vid Bottnafjorden, endast 15 minuter från E6. Att pendla in och ut är oftast ett behov för i varje fall en i familjen, då ger boende i Bovallstrand kortast resväg i Sotenäs kommun.

LÄS MER: Ny plan gör det möjligt att rusta upp förfallet område

I Hamburgsund har vi sett en riklig tillväxt de senaste åren, man har byggd nära havet, servicen ökar, detsamma kan vi se i såväl Kungshamn som på Smögen, på alla dessa platser har man byggt attraktivt och havsnära.

Det intressanta är att invånarstatistiken visar att befolkningen redan nu framförallt har ökat i norra delen av kommunen (källa Wikipedia, samt kommunens hemsidor). Då framförallt i Hunnebostrand och i Tossene, trots att kommunens bolag inte byggt något för dem under 70 år sedan 1990, med byggnation skulle antalet invånare med största sannolikhet öka i Bovallstrand.

Det skall tilläggas att undantagsvis fans ett större intresse från ledande S politiker på 80-90 talet än de nuvarande som motarbetar samhällsutvecklingen.

Även under 80- och 90-talet har dock planeringen i kommunen trots bättre vetande helt baserats på att all tillväxt sker runt Smögen, Kungshamn och Väjern. Inget ont om dessa satsningar, men Bovallstrand och Hunnebostrand har potential, nu vill privata aktörer satsa och Socialdemokraterna har mage att utrycka sig som de gör.

Vill du att norra kommunen skall dö, så kan Socialdemokraterna vara ett alternativ i nästa val. Vill du att hela kommunen skall utvecklas så står Moderaterna garant för att verka för detta.

Tilläggas bör att varken jag eller någon i familjen, eller dess föräldrar eller syskon inte äger något intresse i ovan nämnda mark på Skomakareudden samt gamla Sotenäs Trä, vilket vissa trycks tro.

Mikael Andersson

Medlem i Moderata Samlingspartiet i Sotenäs