Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Skatt eller inte? Socker.

Socker är ett gissel för folkhälsan

Man måste styra konsumtionen från socker.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Karl af Geijerstam 4 december

De flesta som försöker räkna på sockerkonsumtion över tid i Sverige är nog ganska överens om att det inte är lätt att få fram rättvisande statistik eftersom sockret förekommer i så olika former, och de olika formerna är dessutom helt olika skadliga. Så det är inte riktigt så enkelt som Karl af Geijerstam tycks tro. Vi som var barn på 50 och 60-talet kommer mycket väl ihåg hur förhållandevis dyrt det var med söta läskedrycker och godis i affärerna. Det fanns på denna tid en extra skatt på sådana saker som senare togs bort varvid barns drickande av söta drycker exploderade.

Lösgodisets införande förvärrar ytterligare tillståndet när barn kan köpa kilovis med godis varje dag för en billig penning. Man ser tydligt hur andelen unga och barn med övervikt har blivit betydligt större allteftersom läskedryckskonsumtionen och godisätandet har blivit ett allt billigare ”nöje”. Men Karl af Geijerstam vill låta ”marknadskrafterna” fortsätta att låta sockerberoendet skapa fler och fler offer för fetman. Jag tycker att Karl af Geijerstam tar lätt på problemet som sockerkonsumtionen ställer till med. Att höja priset på all mat och därmed socker verkar vara ett trubbigt och ganska brutalt sätt att höja priset på socker. Jag kan inte se hur man styr konsumtion från socker på detta sätt. Bättre är att se till verkligheten och lära av den. Alla vet att det är lätt att sälja sötsaker och söt mat, låt oss hitta ett sätt att hindra livsmedelsindustrin att fritt löpa amok och på så sätt skapa en fetmaepidemi med påföljande katastrofala följder för folkhälsan!

En selektiv skatt på socker skulle kunna vara ett verktyg. Men sluta i alla fall att håna Norge som försöker göra något åt saken.

En glad pensionär

Svar direkt:

Att motarbeta sockerkonsumtionen genom en riktad skatt är krångligt, med svåra avgränsningsproblem. Dessutom tenderar en konsumtionsskatt på en särskild vara, ändra konsumtionen till billigare varianter av samma vara. Detta är erfarenheterna från Danmark och Storbritannien.

Även konsumtionen av fett och salt har stora folkhälsoproblem. Alla dessa tre livsmedel återfinns i för stora mängder i färdigproducerad mat. Det finns alltså många saker som vi borde konsumera mindre av. Jag tror mer på personligt ansvar än mer regelkrångel och styrande skatter.

Karl af Geijerstam

Med detta avslutas debatten i denna fråga.