Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Lasse Edwartz

Sommargäster ger inget till oss i Bohuslän

De orsakar massa slitage utan att betala ett öre i skatt

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vart tar all skatt på ”turistpengar” och de delårsboendes fastighetsavgifter och andra intäkter vägen? Ja inte många ören kommer kommunen tillgodo, som de ju påskiner allt som oftast.

Då ju de flesta näringsidkare sommartid och sommarjobbande ungdomar kommer utsocknes ifrån och betalar skatt där de bor. Det enda som kommer samhället tillgodo är väl de kommunala parkeringsavgifterna. Blev lite chockerad över att man basunerar ut att man minsann i mig kommer att få 370 000 kronor mer per år med den utökade parkeringsplanen nästa år. Detta måste ju vara en droppe i havet för att reparera och underhålla allt slitage som de delårsboende och turisterna åsamkar, utan att betala ett enda öre för sig i skatt. De bofastas hyresintäkter från turisterna täcks oftast av fribeloppet för uthyrning.

Inte att undra på att äldrevården inte kan tillgodoses utan kraftiga nerdragningar måste ske samt att man är och rycker i skolorna för nerläggning titt och tätt, då man till exempel lägger mycket pengar i ”badgästområdena” (där ingen ortsbo bor) med bland annat ny knottbeläggning av gator, när man inte ens har råd att fylla igen ”potthålen” i asfalten på de gator, där den betalande mantalsskrivna ortsbefolkningen bor.

Jag fick en siffra häromdagen att de mantalsskrivna utgör cirka 9 000 personer i kommunen och de delårsboende utgör 10 000 personer. Inte att undra på att man på hösten kan höra sången ”Nu slocknar åter ljusen på vår lilla ort”, då de delårsboende inte har råd att ha någon lågenergilampa tänd i fönstren ens. Fast å andra sidan sett är det ju energibesparande och man lätt kan se att här bor någon som inte betalar skatt i kommunen.

Lars från Sotenäset