Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att lägga detaljplanen för Östra Gårvik och pausa Munkedal Vattens utbyggnad kostar inte skattebetalarna någonting, skriver Per-Olof Andersson. Bild: Ingvar Spetsmark
Att lägga detaljplanen för Östra Gårvik och pausa Munkedal Vattens utbyggnad kostar inte skattebetalarna någonting, skriver Per-Olof Andersson. Bild: Ingvar Spetsmark

Sommarstugeägarna kan reparera sina egna avlopp

I sin ursprungliga insändare den 29 oktober skriver Matheus Enholm (SD) ”Nytt, nytt, nytt!” och hävdar att man inte behöver bygga nytt inom skola, dagis och äldrevård. Lappa och laga går bra.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Matheus Enholm (SD)

LÄS MER: Därför röstar jag ja till Gårviksplanerna

Som Karin Blomstrand påpekar i sitt svar den 2 november fattade kommunen redan 2004 ett beslut om ny förskola i Dingle. Samhällsbyggnadsnämnden, med Enholm i spetsen arbetar nu för att inte genomföra detta beslut. ”Ny skola, kan vi lösa det på ett annat sätt i stället?” skriver han vidare och hävdar att ”detta arbetssätt, att se över olika alternativ och väga dem mot varandra måste vi använda innan vi gör kostsamma investeringar”. Detta trots att kommunfullmäktige, som Karin Blomstrand påpekar, redan beslutat om att bygga ny skola.

Men när det gäller Gårvik och VA-anläggningen är Enholms ton en annan. Det beslut om 28 miljoner kronor för en överföringsledning till Gårvik som han röstade emot 2016 anser han är ”tvingande” och han ska nu ”definitivt” rösta för en ny detaljplan för Östra Gårvik som han inte ens ansåg sig kunna stödja 2016 eftersom det var ”storhetsvansinne” att bygga en ny tätort, stor som Dingle, på Tungenäset.

Som Enholm mycket väl vet finns det inga underkända avloppsanläggningar på Gårvik och det finns således ingenting som tvingar kommunen att gräva ner mer pengar, särskilt inte i dag. Om det behövs kan sommarstugeägarna på Gårvik själva reparera sina avlopp. Flera har dessutom stora byggrätter (200 kvadratmeter) redan i dag och det finns avstyckningsbara tomter.

Som Enholm skriver i sin insändare 29 oktober: ”Politiker måste sluta fatta kostsamma beslut som slösar bort kommuninnevånarnas skattepengar”. Tyvärr har kommunens politiker redan slösat miljontals kronor av skattebetalarnas pengar på Gårvik.

LÄS MER: Nytt äldreboende, ny skola, ny förskola – slöseri med skattepengar

Men, budgeten för Munkedal Vatten, kommunens helägda VA-bolag, ska godkännas av kommunfullmäktige i december. VA-bolagets budget innebär att kommunens skattebetalare ska direkt betala ytterligare 12 miljoner i kostnader 2021 för avloppet till Gårvik. Dessutom vill man höja VA-taxan för Munkedalsborna samt kostnaden för nya anslutningar.

Det finns alltså nu ett ypperligt tillfälle att åtminstone för tillfället stoppa ytterligare kostnader för Gårvik genom att lägga detaljplanen för Östra Gårvik på is och att pausa Munkedal Vattens utbyggnad tills vidare. Detta kostar kommunen och dess skattebetalare ingenting, tvärtom.

När väl den välbehövliga satsningen på dagis, skola och äldrevård som ju är en så stor del av anledningen till att folk vill bo och bosätta sig i Munkedal, är genomförd om några år kan man ta en ny diskussion om Gårvik.

Per-Olof Andersson