Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sotenäs måste satsa på alla undersköterskor

Alla som har undersköterskeutbildning har rätt till 500 kronor!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I det avtal som skrevs mellan Kommunal och SKL i våras ingår en extra satsning på undersköterskor. Den innebär 500 kronor, utöver löneutrymmet. Det centrala avtalet är bra. Det visar parternas vilja att höja en stor yrkesgrupp, främst kvinnor, som alltid varit lönediskriminerade sett till deras utbildning och arbetsuppgifter.

Här i Sotenäs har vi dessvärre gått på grund i de lokala löneförhandlingarna. Det visar sig att vår arbetsgivare bara vill räkna in de anställda inom äldreomsorgen i den extra satsningen. Ingenstans i avtalet står det något om den begränsningen. Tvärtom, i en kommentar från SKL och Kommunal förtydligar man sig med flera exempel som visar att satsningen ska gälla tjänster där undersköterskeutbildning krävs och arbetsuppgifterna i huvudsak är de samma som undersköterskans. Anledningen till den något otydliga formuleringen i avtalet är att inom många offentliga verksamheter arbetar utbildade undersköterskor under andra benämningar. Det finns därför en uppsjö titlar och tjänster som berörs av avtalet och arbetsgivare och fack måste lokalt enas om vilka det gäller på just deras arbetsplatser.

Läs också: Oenighet kring titel försenar nya löner

Kommunals ståndpunkt är därför att alla de anställda inom Sotenäs omsorgsförvaltning som har omvårdnadsutbildning, eller motsvarande, ska ingå – oavsett yrkestitel. Det vill säga undersköterskor, omvårdnadspersonal, vårdare, mentalskötare, personliga assistenter och boendestödjare, eventuellt fler.

Vid nyrekryteringar av personal med ovan uppräknade titulaturer ställer Sotenäs kommun alltid krav på omvårdnadsutbildning eller motsvarande. Det är en alltså en undersköterskekompetens som efterfrågas, även om kommunen sedan kan ha en annan titel på tjänsten. Arbetsuppgifterna är de samma, oavsett om det är inom äldreomsorg eller funktionshinder.

Kommunals medlemmar tar sitt ansvar varje dag för att ge god omvårdnad, med stöd vid hygien, mat, städ, aktiviteter, HSL-insatser och mycket mer utifrån de olika individuella behoven. All personal har samma ansvar för dokumentation och vi delar ut medicin på delegation. Vi utför våra arbeten med professionalitet och stolthet. Att då bara låta undersköterskesatsningen gälla Sotenäs äldreomsorg är ologiskt, orättvist och i strid med vad de centrala parterna avsåg i avtalet.

Det är dessutom ganska korkat eftersom det är redan svårt att rekrytera och behålla utbildad personal i omsorgsförvaltningen. Det är ett allvarligt problem och det växer. Personalbristen drabbar både de anställda som lojalt stannar kvar, trots underbemanning och övertider, och självklart även våra omsorgstagare som får stå ut med många nya ansikten och utarbetad personal.

Sotenäs kommun borde verkligen visa sin vilja att bli en attraktiv arbetsgivare genom att följa parternas avsikt med kollektivavtalet och satsa på alla undersköterskor i kommunen.

 

Petra Sundbladh

Kommunal Sotenäs