Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jan-Olof Larsson (S)

Sotenäsalliansen avsäger sig arbetsgivaransvaret

"Vi kommer att prioritera bra arbetsmiljö och vettiga löner"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Sotenäs alliansens svar till oppositionsrådet Britt Wall hävdar de att de värnar om undersköterskorna som jobbar i den kommunala verksamheten. Men på samma gång försöker de frånsäga sig sitt arbetsgivaransvar genom att lägga detta på tjänstemännen. Att ha en politiskt uppfattning om lönepolicyn och fördelningen vid en löneförhandling är helt främmande för dem, uttrycker de i sitt svar till Britt Wall.

Läs också: Sotenäsalliansen värnar om undersköterskor

Detta till trots, så säger de att de politiskt vill göra en satsning under detta året med 250 000 kronor utöver avtalet. Sedan säger de i andra andetaget att det är cheferna som bedömer vem som omfattas av kollektivavtal. Att gå in och ha politiska åsikter om detta är för Alliansen främmande.

Jag kan förtydliga för Alliansens politiker att alla omfattas av ett kollektivavtal, om detta är tecknat mellan parterna. Det är varken tjänsteman eller politiker som avgör detta.

Det som mest skrämmer i deras inlägg är just detta att de frånsäger sig sitt arbetsgivaransvar. Att fullmäktige politiskt tagit beslut i olika personalpolicyskapande dokument, bland annat om heltidstjänster. Detta som nu får stryka på foten utifrån den ekonomiska situationen.

Varför skall då detta bara drabba de kvinnodominerade verksamheterna i kommunen. Hur ser det ut på den tekniska sidan? Hur många deltider finns det där? Hur många chefer per anställd finns det där? Hur ser sjukfrånvaron ut inom dessa områden, jämfört med vård och omsorgsområdena?

Kommunen har träffat avtal med staten om att vidta åtgärder för att pressa ner sjukskrivningarna i kommunen. De offentliga arbetsgivarna är i regel de som producerar mest sjukskriva, på grund av dålig organisation, underbemanning, dålig arbetsmiljö, deltider, delade turer. Arbetsförhållanden som aldrig skulle accepterats inom en mansdominerad verksamhet.

I detta läge så avsäger sig Sotenäsalliansen sitt arbetsgivaransvar och lägger detta på tjänstemännen.

Det kommer att kosta pengar att åtgärda problemen hävdar de, mycket troligt tror jag. Den kostnaden som kommunen genom Alliansen försöker hålla ner betalas idag av staten i form av sjukersättningar, av sjukvården i form av vård och medicin. Inte minst betalas deras besparingar på de kvinnodominerade arbetsplatserna av de kvinnor som blir sjukskrivna i form med förlorad arbetsinkomst som följd. Personligt lidande och förlorade pensionspengar, eftersom de flesta inte klarar att jobba till pensionsåldern är nådd.

Inte minst kostar det vårdtagare en trygghet och kvalité i vården och omsorgen. Men även kommunen får betala för de höga sjukskrivningstalen i form av sjukersättningar, kostnader för att ständigt rekrytera ersättare och i betydligt sämre kvalité. Dessa pengar som de höga sjukskrivningstalen kostar kommunen borde satsas på en bättre organisation och bättre förutsättningar för personalen att klara sitt jobb utan att bli sjuka. Att det dessutom kommer att kosta skattebetalarna pengar att ge de kvinnodominerande arbetsplatserna i kommunen lika drägliga villkor som på de manliga arbetsplatserna vill inte herrarna Olof Börjesson, Roland Mattssson, Mikael Sternemar och Ola Strand ställa upp på.

Om dessa herrar i Sotenäsalliansen inte vill ta sitt arbetsgivaransvar vill i vilket fall oppositionen i kommunen göra detta. Vi kommer att prioritera bra arbetsmiljö och vettiga löner även för de kvinnor som jobbar i Sotenäs kommun.

 

Jan-Olof Larsson (S)