Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sotenässkolan kan tvingas till besparingar nästa år. Bild: Mattias Modéen

Sotenässkolan är gammal och omodern

Sluta lappa och laga - nu är det dags att leverera alternativ

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Sotenäsalliansen

LÄS MER: Socialdemokraterna bör hålla sig till fakta

Socialdemokraterna talade klarspråk innan valet och vi håller oss till fakta. Vi gick till val på ett valprogram som skickades ut till alla hushåll. Där står inte att vi vill bygga en ny skola som Roland Mattsson (M) med flera påstår i sin replik 23/3 utan ”Vi vill undersöka möjligheterna att bygga ny skola i södra delen av Sotenäs” Så håll er till sanningen! Det vill vi fortfarande. Vi vill ha alternativ till att flytta alla elever i södra delen till Sotenässkolan, en gammal och omodern skola. I Moderaternas valbroschyr står det ”Vi behåller skolorna i våra samhällen” och i Centerns står det ”Vi vill behålla skolorna i Bovallstrand, Hunnebostrand, Smögen och Kungshamn” Det var det som väljarna i Sotenäs läste innan valet. Vi är övertygade om att de flesta som läste detta inte trodde att det betydde att ni skulle lägga ner Kungshamns skola och flytta eleverna till Åsen/Sotenässkolan. Hur många av väljarna läste era remissvar? Inte många! Väljarna läste era valbroschyrer.

Vad gäller utjämningsbidraget så hänvisar vi till en replik i Dagens Samhälle 5/12 2018 skriven av Håkan Sörman, regeringens särskilda utredare och Anders Norrlid, huvudsekreterare som svar på Mats Abrahamssons uttalande att ”Många äldre dog – då chockhöjdes avgiften” De konstaterar att det snarare är att grundskolan i Sotenäs är 18 miljoner och förskolan 7 miljoner dyrare än kommuner liknande Sotenäs som gjort att Sotenäs nu får betala mer. De menar att det är naturligt att minska personal och se över enheter då behovet minskar. Detta är också i enlighet med god ekonomisk hushållning.”

Ni i Alliansen vill lägga ner Kungshamns skola och Hasselösunds förskola och behålla Smögens skola med ett mycket litet elevunderlag. Ni vill lappa och laga Sotenässkolan för åtskilliga 10-tals miljoner i kostnad och flytta eleverna dit. Vi Socialdemokrater vill ha alternativ. Vi vill att kommunen tar fram förslag på lokalisering och kostnader för att bygga en ny skola i södra delen.

Vi Socialdemokrater vill att i en framtida skolorganisation för Sotenäs skall fokus vara en likvärdig utbildning för alla elever präglad av hög kvalité, behörig personal och i moderna lokaler som är anpassade för olika åldrar.

Lotta Johansson (S)

2:e vice ordförande utbildningsnämnden

Patrik Henriksson (S)

Ledamot utbildningsnämnden