Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Spel på för hög nivå? En bild från när LSK mötte Värnamo år 2014. Bild: Cia Wedberg

Spekulativt av LSK:s styrelse att satsa på Söderettan

Muntliga löften har samma status som "ett kafferep" - LSK kan inte ha det som argument

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LSK har under en lång rad av år bedrivit sin idrottsliga verksamhet på Skarsjövallen. Det var ett aktivt beslut av styrelsen redan 1997 att inte spela på Rimnersvallen, som året innan hade haft status som allsvensk arena. Därmed valde man att försätta sig i den situation som lett till deras nuvarande problem.

Hur som helst, LSK har alltså god vana av att driva en egen anläggning. Kostnadsmässigt anger man att driften kostar 1,6 miljoner kronor per år. Man får anta att det är nettosumman efter intäkter. Eller är det faktum att man tar in intäkter på biljettförsäljning och övrig försäljning något man glömt berätta om när denna siffra saluförts? Jag gissar också att man glömt berätta om och räkna av de årliga driftsbidragen de naturligtvis erhåller i kommunalt stöd i likhet med alla föreningar som driver egen anläggning? 1,6 miljoner är alltså LSK:s egna uppgift att anläggningen kostar dem i drift – varje år. En rejäl summa. Skulle vara kul att se om de kan styrka den i form av utlägg och personalkostnader, en rimlig begäran om de vill att skattebetalarna ska betala denna summa årligen.

Visste styrelsen inte om den kostnaden inför den här säsongen? Har man inte budgeterat med de fasta kostnader som följer av att ha en anläggning? Eller gjorde man ett spekulativt val?

Valde man, att istället för att prioritera sina fasta kostnader och säkerställa att den egna ungdomsverksamheten har en anläggning att spela och träna på, att anställa ledare och spelare för att ligga i topp i Söderettan?

Klart man gjorde.

Är det inte så att styrelsen, fullt öppet valt att använda ungdomsverksamheten som slagträ i den här konflikten? Det är fullt möjligt att spela a-lagsmatcher på Rimnersvallen men ändå ha Skarsjön kvar som träningsanläggning för ungdomar i likhet med klubbar som Grohed, HAIF, Oddevold eller IFK. Jag är säker på att driften av deras anläggningar inte kostar 1,6 miljoner om året, netto. Alltså borde styrelsen i LSK mycket väl kunna driva Skarsjövallen som tränings- och matchanläggning för sina ungdomslag till en långt lägre kostnad. Istället har de valt att stänga dem ute, stänga anläggningen helt och flytta sin a-lagsverksamhet till Rimnersvallen. De har fattat ett aktivt val att strunta i sin egen ungdomsverksamhet, men anser att de är offren i den här historien. Det låter ju ansvarsfullt. Vore jag ungdomsledare eller medlem i LSK skulle jag börja fundera över rimligheten i styrelsens agerande.

LSK anser sig ha fått löften från politiken, löften som de menar inte har infriats. Finns dessa löften dokumenterade någonstans? Kommunala beslut om hur skattemedel ska användas är beslut som fattats av en behörig nämnd, styrelse eller fullmäktige, besluten ska vara protokollförda, vara offentliga och ha vunnit laga kraft. Visa oss de besluten.

Muntliga löften har ungefär samma rättsliga status som vilket kafferep som helst. Att bygga sin budget utifrån den typen av högst tveksamma löften framstår som väldigt naivt.

Däremot finns det överenskommelser mellan kommunen och LSK. Överenskommelser som LSK inte levt upp till. Flytten av entrén som skulle vara klar senast i maj 2019 har inte genomförts. Kommunen har därför rätt att kräva tillbaka de utbetalda medlen för detta, detta har dock inte skett. Kommunen har heller inte krävt in de VA-avgifter som LSK underlåtit att betala. Det är om jag är rätt underrättad stora belopp. Betalar de elen i tid? Arrendet till kommunen? Eller har de "löften" om att få detta gratis?

Styrelsen i LSK visar gång på gång att man inte kan hantera sin egen ekonomi. Man prioriterar elitsatsningar före att säkerställa en bra och fungerande ungdomsverksamhet men tycker att det är skattebetalarna som ska stå för den notan i efterhand. Ett år när kommunen har rekordhöga sparbeting på 188 miljoner kronor, har man mage att begära att 16 miljoner ska tas från annan viktig verksamhet för att täcka deras spekulativa satsningar på elitidrott. Sanningen är att man år efter år levt över sina tillgångar, anställt en spelartrupp man inte har råd med och därmed successivt ökat sina lån till privata finansiärer. Det är styrelsens ansvar, inte skattebetalarnas.

Nu välkomnar vi LSK till Rimnersvallen. Med deras egna retorik får de nu ta del av den subvention de menar att andra har haft. LSK blir alltså, återigen med deras egna retorik, nu rikare och mer välbeställda. Kanske så pass att de åter kan ta sin egen anläggning i bruk för sina egna ungdomar?

Skattebetalare