Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Blev stor, men inte störst. Jimmie Åkesson (SD). Bild: Anders Wiklund/TT

Spelbolagen hade fel om SD

Dåliga eller bra odds gör kampanjarbetare modfällda eller entusiastiska.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Makten över den politiska makten kan utövas på många sätt. Det kan ske genom att ens egna styrkor är större än den eller det man mäter sig mot. Det kan även ske genom att en egentligen starkare politisk motståndare, tvivlar på sin förmåga i sådan utsträckning att denne ger upp kampen, redan innan själva ”slaget”, dvs valdagen.

I mitten av augusti förutsåg spelbolagen Unibet, Nordicbet och Betsson att Sverigedemokraterna skulle bli största parti i riksdagsvalet 2018. I Aftonbladet 21/8 gick att läsa följande; ”80 procent av våra spelare har lagt sina spel på att SD blir störst, säger Robin Olenius, pr-chef för Betsson. En person som satsar en hundralapp gör också sin research, så när väldigt många spelar får man en bra bild av hur det faktiskt kommer gå, säger Robin Olenius. I valet 2014 var spelbolagen betydligt mer pricksäkra än många opinionsundersökningar kring SD:s valresultat.”

Jag måste erkänna att trots att det i mina ögon verkade osannolikt, så kunde jag ju inte säga emot fakta. En väldigt massa människor förutsåg, med dessutom en förkrossande majoritet, att Sverigedemokraterna skulle bli större än Socialdemokraterna i riksdagsvalet 2018. Jag som i flera insändare i Bohusläningen försökt varna för de odemokratiska strömningarna jag anser finns inom SD, blev självklart fylld av obehag men kände även en gnutta uppgivenhet och hopplöshet komma över mig.

Frågan är hur politiskt aktiva som läste samma sak som jag gjorde i Aftonbladet 21/8 reagerade. Avfärdade de det som avancerad rysk trollpropaganda? Eller blev de liksom jag modfällda och kanske i värsta fall uppgivna i sin politiska kamp? Hur påverkade det dem i slutet av valspurten?

Vad sanningen är, är ofta mycket svårt att se. Ibland omöjligt.

Måndagen 10/9, dagen efter riksdagsvalet, är i alla fall de preliminära röstsiffrorna för Socialdemokraterna 28,4%, och 17,6 % för Sverigedemokraterna.

Pål Magnusson

Uddevalla