Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bosättningarna är ett stridsämne i konflikten.  Bild: Sebastian Scheiner
Bosättningarna är ett stridsämne i konflikten. Bild: Sebastian Scheiner

Spik i kistan för tvåstatslösning

Ambassadflyttarna avstår från en del av den fakta de känner till.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Magnus Jacobsson, Kd, och Liberalerna pläderar åter för en flytt av Sveriges ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Sveriges konsulat i Jerusalem ligger i den ockuperade östra delen av Jerusalem. Israel har lokaliserat flera institutioner till östra Jerusalem. En utvidgning av konsulatet till ambassad är att gå ockupationsmaktens ärende. Ambassadflyttarna föreslår en harmlös flytt som får psykologiska konsekvenser för människorna i området. Man sätter ytterligare en spik i kistan för tvåstatslösningen.

Magnus Jacobsson med flera borde istället ägna kraft och kontakter till att stoppa Israels uppsägning av den internationella övervakningsstyrkan i Hebron, TIPH. Israel lyckas snart stoppa all insyn om vad som egentligen händer på ockuperade områden.

LÄS MER: Fred förutsätter ömsesidig respekt

I Sverige hävdar KD, Liberalerna m fl den enskildes äganderätt till sin egendom, något de tittar bort från i Israel-Palestinakonflikten. Jag bjöd in Magnus Jacobsson till det ockuperade Hebron 2016 när jag deltog i Följeslagarprogrammet. Jag var angelägen att på plats få Magnus tolkning av de dagliga trakasserierna vi följeslagare bevittnade. Magnus J avstod från detta fyratimmars besök. 2012 attackerades Liberalernas Jan Björklund av israeliska bosättare vid sitt officiella besök i Hebron.

Ambassadflyttarna avstår från en del av den fakta de känner till. De vägrar förstå den vanlige palestinierns vardag med ständiga kontroller, husrivningar och bosättare som tar över byggnader och mark eller boskap som betar av den egna skörden. I denna miljö tappar somliga ungdomar framtidshoppet och den egna kontrollen. Resultatet blir en attack mot ockupationsmakten eller någon trakasserande bosättare. Ambassadflyttarna hävdar ständigt att Palestinska myndigheten ligger bakom. Så uppstår den svartvita bild av konflikten. Ambassadflyttarna har lyckats förskjuta fokus.

LÄS MER: Låt Jerusalem vara fredens stad

Palestinska myndigheten eller Hamas är inte förebilder. De fängslar journalister och andra som vill finna en tredje väg i konflikten. Sverige måste avstå från denna konflikters logik och de stridande sidornas taktik.

Lägg ned kraft på att stödja äganderätt och utbildning för en gemensam framtid för människorna i Israel/Palestina. Norsk flyktinghjälp stödjer befolkningen bland annat med juridisk hjälp, det internationella Följeslagarprogrammet informerar om situationen på marken. Stöd dessa insatser!

Karl-Göran Sundvall

Uddevalla