Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falun Gong-utövare i en protest mot den kinesiska regimen. Bild: Ahn Young-joon
Falun Gong-utövare i en protest mot den kinesiska regimen. Bild: Ahn Young-joon

Ställ Kinas regim till svars för människorättsbrotten

Kina har skrivit under FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, men det kinesiska kommunistpartiet (KKP) bryter mot de flesta av de 30 paragraferna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är min förhoppning att FN börjar använda den fredliga kraft det sägs ha bildats för, och en gång för alla sätter stopp för kinesiska kommunistpartiets brott mot sin befolkning. De som drabbas värst av KKP:s våldsamma förföljelse är Falun Gong-utövare, tibetaner, uigurer, kristna, demokratiförespråkare och frihetsförespråkare. De är fredliga, oskyldiga människor som sätts i arbetsläger, omskolningsläger och fängelser, och utsätts för tortyr och hjärntvätt. Många andra grupper drabbas också av KKP:s aggressioner.

På senare år har vi kunnat se hur Kinas regim sträcker sina tentakler långt in i andra länder. Låt Hongkong bli ett varnande exempel. Den nya säkerhetslag som Peking införde där i somras innebär att ”ett land, två system” hör till historien. Kinas ledare Xi Jinping har tydligt uttalat sina globala, omfattande maktambitioner, till exempel infrastrukturprojektet ”Den nya sidenvägen”. Det är hög tid att beslutsfattare och företagsledare tar dessa planer på allvar sätter stopp för dem. Stå upp för de mänskliga rättigheterna i hela världen, och låt Kinas kommunistregim ställas till svars för sina grymma brott mot mänskligheten. Det vore ett förnämligt sätt att uppmärksamma den internationella dagen för mänskliga rättigheter, den 10 december.

Ann Carlsson Korneev