Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gretas gamlingar
Erni Friholt , Ola Friholt , Gunnar Ingelman , Gertrud Ingelman Bild: Edvin Bergström
Gretas gamlingar Erni Friholt , Ola Friholt , Gunnar Ingelman , Gertrud Ingelman Bild: Edvin Bergström

Ställer ni upp för Fridays for future på Orust?

Erni och Ola Friholt: Vi måste göra vad vi kan för klimatet, oavsett om det lyckas

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Sture Boström

LÄS MER: Behöver vi en ny humanism?

Det är bara några få ord vi känner oss hugade att invända mot i Sture Boströms artikel och då är det bättre att skriva fritt. Hans artikel höjer sig över det historielösa, fatalistiska skeendet i vår egen tid.

Beteckningen antropocen syftar på människans tidsålder, den hittills kortaste i jordens historia, men ännu en av de ödestyngda. Varje ålder dessförinnan har fått namn efter sina utvecklingsdrag. Trias, Jura Krita var jordens medeltid, med utveckling av kräldjur, fiskar, musslor och på höjdpunkten dinosauriernas mångfald, bland kottepalmer och ormbunkar.

Utvecklingen har under hundratals årmiljoner drabbats av universums krafter med gigantiska utdöenden som förändrat den biologiska floran och faunan och till slut nått vårt eget utvecklingsstadium under Tertiär och Kvartär, då kontinenterna bildades och Indien rasade in i Asien och bildade Himalaya vid krocken.

Då människans medvetande vaknade var det inriktat på överlevnad och fortplantning. Och det obegripliga förklarades med viljeyttringar hos en skäggig farbror ovan molnen. Varje kulturkrets hade sin skäggige gud, som givetvis var den bäste och skyddade just den kulturkretsen. Mycket längre än så har vi inte kommit.

Enligt Första Moseboken ska vi människor få lov att uppfylla och behärska jorden och ta för oss av dess rikedomar. Där står vi till början av tjugohundratalet, i dessa senaste sekunder av jordens utveckling. Här nöjer sig inte de jordiska makthavarna med vad jorden erbjuder där de bor, utan åberopande den skäggige försöker de med enorma rustningar få makt att ta vad de själva anser sig behöva. Ett känt uttryck är: ”Den amerikanska livsstilen är inte förhandlingsbar”.

LÄS MER: Gretas Gamlingar står upp och kämpar för klimatet

Många vanliga förståndiga människor inser vart det barkar, men få tror sig om att kunna påverka skeendet. Några inser dock att vi måste göra vad vi kan, oavsett om det lyckas. Vi är helt enkelt skyldiga den nyss påbörjade tvåbenta kulturen att försöka rädda den. Det betyder ett steg framåt och två tillbaka. Dagens livsstil kommer att försvinna vare sig vi vill eller inte.

Än lever människor födda på 1930-talet. Det gick att leva då också.

När vi står vid Göksäters köpcentrum varje fredag klockan 12 som ”Gretas gamlingar” under devisen ”Fridays for future” och delar ut våra manande flygblad och säljer en och annan skrift, påminner vi om Jehovas vittnen men med ett aktuellare budskap. Ställer ni upp?

Eller nöjer ni er med Antropocen – den mänskliga förstöringens tidsålder?

Erni & Ola Friholt