Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

El Salvador är ett av de länder där abort är förbjudet. Bilden är från en demonstration 2017 som syftade till att landets regering skulle frita kvinnor som fängslats efter att ha gjort abort. Bild: Salvador Melendez

Stå upp för rätten till abort – stå upp för mänskliga rättigheter

I dag, den 28 september, är det internationella aborträttsdagen. Amnesty grupp 256 i Ljungskile vill uppmärksamma problematiken kring abortfrågan och specifikt för de kvinnor som lever i de länder som inför hårdare restriktioner och där abort inte är tillåten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Amnesty International är en global människorättsorganisation som arbetar för allas rätt att själv bestämma över sin kropp, hälsa, sexualitet och fortplantning. Aborträtten hotas, kvinnor tystas och i många delar av världen ses inte kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter.

Abortförbudet slår hårdast mot de mest utsatta i samhället och varje år dör tusentals kvinnor och flickor i sviterna av en osäker abort.

I länder som El Salvador och Nicaragua är abort totalt förbjudet. Kvinnor som gör abort och läkare som utför dem riskerar fängelsestraff.

I Europa har Malta ett totalförbud för abort och Polen har Europas hårdaste abortlagar.

FN varnar för att oönskade graviditeter och osäkra aborter kommer att öka i och med coronapandemin som för många kvinnor innebär en hårdare livssituation.

I flera delstater i USA klassas abort som "icke nödvändigt".

Ditt stöd behövs mer än någonsin – stå upp för aborträtten du med.

Läs mer på amnesty.se

Inger Lindvall

Lotta Kjellander

Molly Holmquist

Amnestygruppen 256 i Ljungskile