Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vi behöver fler anpassade boenden för äldre och då kan det vara värt att pröva modellen med en kooperativ hyresrättsförening, menar Stefan Skoglund (S). Bild: Hasse Holmberg/TT
Vi behöver fler anpassade boenden för äldre och då kan det vara värt att pröva modellen med en kooperativ hyresrättsförening, menar Stefan Skoglund (S). Bild: Hasse Holmberg/TT

Stöd vårt förslag för att skapa fler anpassade boenden

Andelen äldre med behov av anpassad bostad ökar. I Uddevalla finns cirka 350 trappuppgångar som saknar hiss och det räcker att man blir beroende av en rullator, så kommer man inte ut.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Många äldre bor också kvar i gamla hus som inte är anpassade för deras behov. Det kostar skattebetalarna mer att ge hemtjänst och service i dåligt anpassade boenden eller att ge bistånd i form av särskilt boende utifrån behov, otrygghets och ensamhetsproblematik.

Ett särskilt boende kostar i snitt cirka 800 000 kronor per år. Det är både bättre för den enskilde och för skattebetalarna om vi får till anpassade boenden för äldre till rimlig kostnad. Det är i dag lång kö till de anpassade boenden som finns i kommunen.

Före valet var socialnämnden långt framme med att upphandla en partner för att ta fram en kooperativ hyresrättsförening och ta fram förslag på lösningar då det finns flaskhalsar inom egen lokalförsörjning, samt att marknaden inte tillgodoser behovet av attraktiva boenden för alla äldre med behov.

Om kommunen stiftar en sådan förening likt många andra kommuner gjort, oavsett politisk färg, kan vi bättre få till anpassade bostäder för äldre utifrån behovet. Föreningen kan hantera/överta både befintligt bestånd samt skapa nyproduktion. Risken är annars att man får bistånd på fel nivå vilket varken är bra för kommunen eller den enskilde.

Ett upphandlingsunderlag från Nässjö kommun låg till grund för diskussionerna att få en partner så att vi gemensamt kan utreda frågan. De som lämnar anbud och vill vara med och utveckla bostäder för äldre lämnar ofta ett så kallat noll kronors anbud och efter utredning kan kommunen ta ställning till om man vill gå vidare eller ej.

Vi föreslår därför i en motion till kommunfullmäktige: att upphandla partner för att utreda bildandet av en kooperativ hyresrättsförening enligt motionens intentioner.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Uddevallapartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna röstade nej till att pröva detta i kommunstyrelsen.

De är svaret skyldiga till vad vi ska göra, då problematiken är uppenbar. Eller så bryr man sig inte om de äldre eller skattebetalarna, utan stoppar huvudet i sanden eftersom det är en S-motion.

Jag hoppas vi kan få till en majoritet på onsdagens kommunfullmäktige.

Stefan Skoglund (S)

ordförande i socialnämnden

Uddevalla kommun