Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stadsbebyggelse passar inte vid Smögens hamn

Debatt: Planerad byggnation är olämplig för Smögen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu har det hänt igen. Sotenäs byggnadsnämnd har åter helt och hållet ställt sig på de kapitalstarkas sida. Hur kunde man godkänna de höga hyreshusen vid hamnens södra sida på de gamla magasinstomterna? De gamla magasinen var höga, men de nya husen är tre och en halv till fyra meter högre. De kastar ännu längre och kalla skuggor in i hamnen. Det sägs att byggföretaget inte kunde få ekonomi i sitt byggande. Därför den fjärde våningen.

Man kan nu undra över hur det låga vackra röda huset vid hamnens inlopp kunde få ekonomi i sitt byggande. Detta hus med sina tre våningar är en pärla. Sedan har vi de extremt fina husen på segelmakeritomten. De högsta husen har även där tre våningar vilket naturligtvis även husen på magasinstomten skulle haft.

Nu ska, enligt Bohusläningen, 56 nya lägenheter byggas på Strannes Rökeris tomt. Som jag kan förstå av artikeln planeras även dessa hus att bli högre än vad som är tillåtet i gällande detaljplan. I den gamla delen av Smögen kunde man se Hållöfjorden över de gamla magasinens tak. Nu är kontakten med havet bruten. Det bor ju många äldre pensionerade smögare i gamla Smögen. De är inga stora kapitalister, så vem bryr sig om dem? Inte Sotenäs byggnadsnämnd i alla fall. De vita höga fyravåningshusen är vackra. I en stad skulle de passa vid vilken hamnkanal som helst. Men inte i ett litet fiskeläge som Smögen.

Ja, nu kan de kapitalstarka hyresgästerna sitta på fjärde våningen och titta ut över den vackra Hållöfjorden, medan stora delar av invånarna i gamla Smögen tittar in i ett stort grått tak. Och snart går nästa havsutsikt förlorad. Fanns det så ingen tjänsteman eller politiker med sunt förnuft på byggavdelningen i nämnden som kunde förutse detta? Jag tycker att Smögens hamn och fiskeläge är förstörd.

Smögenbo