Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Håkan Stahre: Staten slösar med sänkta skatter

Den moderatledda regeringen har nu lämnat besked. Kommunerna och landstingen får klara sig ytterligare ett år med frysta statsbidrag. Vi socialdemokrater värnar kvaliteten i skolan och sjukvården. Därför vill vi höja statsbidragen med 5 miljarder kronor per år 2009 och 2010.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kommunerna är den del av den offentliga sektorn som drabbas först av krisen. Skatteintäkterna sjunker när fler blir arbetslösa, samtidigt växer socialbidragskostnaderna. Näst i tur att drabbas är landstingen/regionerna. Även där minskar skatteintäkterna men de har inte ansvar för socialbidrag. Däremot kommer kostnaderna för psykiatrin att öka i jobbkrisens spår. Utan höjda statsbidrag riskeras kvaliteten i sjukvården.

Vi socialdemokrater ser behovet av ökade statsbidrag till kommunerna och landstingen. Det gör även Folkpartiet i Bohuslän som nyligen krävde höjda statsbidrag. Det är naturligtvis roligt för oss socialdemokrater att fler ställer upp på vår politik. Men det är inte den politiken folkpartiet för i riksdagen.

Den borgerliga regeringen har sänkt skatterna med 82 miljarder kronor. Därför har staten nu inte tillräckligt med pengar för att möta jobbkrisen med aktiva åtgärder. Det finns inte heller tillräckligt med pengar för att stödja kommunerna och landstingen. Därför riskerar 20 000 välfärdsarbetare, undersköterskor, sjuksköterskor, lärare och barnskötare att förlora sina jobb.

 

Hur ska välfärdens kärna kunna försvaras när intäkterna minskar och kostnaderna ökar? Hur ska barnen få en bra skola som berikar deras kunskap när antalet lärare minskar? Hur ska gamla tillförsäkras ett bra liv och en värdig vardag när undersköterskorna blir färre?

Den djupa lågkonjunkturen behöver inte innebära sämre skola för barnen eller sämre vård för gamla. Regeringen skulle kunna investera i välfärden. I stället väljer den att i år sänka skatten med ytterligare 15 miljarder kronor, främst för höginkomsttagare.

 

Den borgerliga regeringens långsiktiga strategi är att undergräva den gemensamma sektorns ekonomi. Därigenom skapas efterfrågan på försäkringslösningar, kommersialisering av välfärdstjänster och gräddfiler i hälso- och sjukvården. Den vägen vill inte vi socialdemokrater att Sverige ska gå.

Kenneth G Forslund
Riksdagsledamot och distriktsordförande S i Bohuslän
Karin Engdahl
Regionråd S i Västra
Götalandsregionen
Jan Gunnarsson
Oppositionsråd S i Uddevalla
Roger Hansson
Oppositionsledare S på Orust
Jan-Olof Johansson
Oppositionsråd S i Lysekil
Britt Wall
Oppositionsråd S i Sotenäs
Åsa Karlsson
Oppositionsråd S i Munkedal
Gerd Melin
Oppositionsråd S i Tanum