Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Statsministern på besök ute i verkligheten. Bild: Robert Nyholm/TT

Statsministern, svara på mina pensionsfrågor!

I januari avgav du löften - varför är de inte uppfyllda?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Till Sverige statsminister: Jag är en av Sveriges numera ganska panka pensionärer. Tack och lov har jag tak över huvudet och mat för dagen, till skillnad från de som du och de flesta av dina medarbetare helt uppenbart varken vill se eller höra talas om. Jag undrar varför?

Förresten, har du nu har tagit emot den där namninsamlingen med nästan 100 000 namn? Från det där så kallade upproret i Stockholm för en tid sedan.

I din regeringsförklaring från den 21 januari 2019 avgav du en massa löften. Varför är de inte uppfyllda?

Du säger så vackert att ”I Sverige står vi upp för människors lika värde.” Varför sker då inte detta i verkligheten?

Du säger att svensk ekonomi är stark. Men vi som har jobbat och stretat en si så där 40 – 45 år får nöja oss med små smulor och en pension som absolut inte går att leva på.

Trots att du trosvisst säger att ”Pensionen höjs för dem som arbetat ett helt yrkesliv till låga löner. De har kämpat för Sveriges välstånd. Nu ska de få den respekt de förtjänar.”

Vad har du hittills gjort för att uppfylla det påståendet? Eller löftet? För det var det väl?

Du säger vidare att ”En ny stor skattereform genomförs. Så ska vi främja jobb och konkurrenskraft, utjämna klyftor och öka jämlikheten. Så ska vi trygga välfärden.” Alltså, den där skatten, den blev uppenbarligen mindre för dem som tjänade mest, ja. Och de utjämnade klyftorna?

Är det i den meningen då att en del av Svea rikes pensionärer inte kan behålla sina bostäder och går och letar pantflaskor i soporna? Och exakt vad menar du med att ”de sista resterna av pensionärsskatten slopas?” Det skulle vara trevligt att få en klar och tydlig förklaring till varför jag då fortfarande betalar mer i skatt än en löntagare?

Och sedan fortsätter du med ”Sällan känner man sig så fri som när man sätter nyckeln i dörren till sin första lägenhet.” Är det då synonymt med att en och annan och en tredje pensionär fick flytta ut på gatan och bli fri som fågeln, då?

Du sa i och för sig en massa fler saker fast jag ska inte bli långtradig och tjata vidare om den där regeringsförklaringen den 21 januari i detta nådens år 2019.

Förmodligen har det inte gått dig förbi att vi pensionärer är minst sagt störtförbannade. Vi som skriver alla brev och mail som ni fått under senaste tiden kommer att fortsätta med detta, tills vi får en nöjaktig förklaring var våra pensionspengar har tagit vägen. Det är ingen ide att försöka gömma undan vår korrespondens. Det kommer mera och mera och mera.

Enligt EU s beräkningar är ju fattigdomsgränsen 11 800 kronor efter eventuell skatt. Så hur kommer det då sig att de flesta av oss har betydligt mindre kvar än detta belopp?

De flesta andra europeiska länder betalar ut i snitt 15 – 20 000 kronor varje månad till sina pensionärer. Hur kommer det då sig att vi i Sverige inte får samma summa?

Och kom inte dragandes med bostadstillägg och sådant. Det är inte alla som bor i flerfamiljshus och har redovisningsbara bostadskostnader. Och då kan vi titta i månen efter den allmosan även om man på Pensionsmyndigheten välvilligt påstår motsatsen. Nu ser jag fram emot ditt svar på mina frågor.

Med vänlig hälsning

Elisabet Fyhr