Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Annie Lööf

Stoppa hedersbrott och sexuella övergrepp

Centerpartiet kräver 2 000 fler poliser

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sexuella övergrepp och brott utförda i hederns namn är exempel på den otrygghet som drabbar allt för många människor i Sverige idag. Detta måste få ett slut.

Centerpartiet vill se en rad åtgärder för att motverka denna otrygghet, men också för att skicka en tydlig signal till de som begränsar andra människors frihet. Det räcker nu.

Från sommarens festivaler har det i allt för stor utsträckning rapporterats om kränkningar och sexuellt ofredande. Unga människor som fått sina kvällar förstörda. Fått känna obehag, skräck och främmande händer på sina kroppar. Polisens ansträngningar för att stoppa dessa sexuella övergrepp och annan typ av brottslighet måste intensifieras. Centerpartiet vill därför tillskjuta 2,4 miljarder till polisens verksamhet. Det skulle innebära 2 000 fler poliser, förstärkt utredningsverksamhet och ett lönepåslag för lokala områdespoliser. Vi föreslår nu en särskild satsning på 50 miljoner kronor för att motverka sexuella övergrepp på offentliga platser, till fler poliser men även större möjlighet att utreda brott så att förövarna grips och lagförs. För det räcker nu.

Vi vill också ta krafttag mot hedersbrotten. För trots ett flertal oerhört tragiska mordfall är kunskapen om detta fortfarande allt för låg. Centerpartiet vill därför att Sverige inrättar en hederskommission som tar fram fakta, statistik, kartlägger situationen och undersöker vilka insatser som fungerar bäst i kampen mot hedersnormer och brottslighet i hederns namn. Det räcker dock inte bara med att samhällets kunskap om brott i hederns namn ökar. Vi vill också se en förändring i svensk lag som gör att brott i hederns namn straffas hårdare. På så sätt kan samhället skicka en tydlig signal att detta sätt att begränsa människors frihet och möjlighet att göra egna val inte accepteras.

Det är vår gemensamma skyldighet att säkerställa att tryggheten finns i hela vårt samhälle, att ta krafttag för att tafsandet och de sexuella kränkningarna ska upphöra. För att brott i hederns namn inte ska förekomma. Vi uppmanar därför regeringen att ta till sig av dessa förslag och ta ansvar för att öka tryggheten i hela vårt land. För det räcker nu.

Annie Lööf

Partiledare Centerpartiet

Fredrik Christensson

Riksdagsledamot Bohuslän, Centerpartiet