Stoppa it-strulet på våra arbetsplatser!

Opedagogiska och ostabila program kostar arbetstid, pengar och är ett arbetsmiljöproblem

ANNONS

Fackförbundet Visions undersökningar visar att medlemmar i snitt har en tidsförlust på 34 minuter per dag på grund av IT-strul, program som kraschar, system som måste startas om. På en månad har man tappat drygt 12 arbetstimmar på IT-strul.

Smarta och fungerande verktyg kan hjälpa både chefer och medarbetare att underlätta arbetet medan system som strular är en källa till både onödiga utgifter och frustration.

Som chef eller administratör kan man i sin verksamhet sitta med många olika system att hantera. Personal, verksamhet, avvikelser, budget, fakturering, planering med mera. Alla system har olika förutsättningar, olika utseende och är allt för ofta opedagogiska och allt för ostabila.

ANNONS

Visions medlemmar upplever att IT-strulet skapar en tidspress för arbetsuppgifterna som leder till ökad stress och försämrad arbetsmiljö:

En Chefsmedlem säger: ”vi behöver program som är enkla, stabila och fungerar med varandra för att få en bra och effektiv arbetsmiljö och som ger oss tid att arbeta med vår verksamhet. Inte system som när jag efter en timmes kämpandes med scheman kraschar när jag ska spara”

Ser vi till kostnaden beräknat på tidigare nämnda exempel så tappar varje chef cirka 12 timmar i månaden på IT-strul, lägg där till att regionen har cirka 1800 chefer i första linjen.

Lägg till administratörer och medicinska sekreterare som är långt fler än cheferna så kan man räkna ut vilket tids och ekonomiskt spill vi talar om.

Att ha en bra arbetsmiljö talas det ofta om, men att fokus också ska ligga på den digitala arbetsmiljön talas det mindre om. Det är säkert så att alla idag inte definierar datorer, mobiler och digitala system som orsak till arbetsmiljöproblem. Vi behöver se över de system vi har och ifrågasätta om de lever upp till de krav som arbetsmiljölagen ställer på den arbetsmiljö vi borde ha.

Vad kan Västra Götalandsregionen som arbetsgivare göra?

Det finns tre viktiga områden inom den digitala arbetsmiljön.

ANNONS

1. Anpassning till människan, till exempel enkelt att använda och lätt att hitta i.

2. Stöd för verksamheten, flexibla arbetssätt och hur man förenklar administrationen.

3. Fungerande teknik, det ska vara stabilt, stabil drift och planerade avbrott.

Vi måste bättre följa upp arbetsmiljöförhållanden. Se till att upphandlade system och produkter är användarvänliga och driftsäkra.

IT skyddsronder är ett måste för att kartlägga och förbättra situationen.

Jonas Ericsson

Ordförande Vision Västra Götalandsregionen

ANNONS