Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
LIMHAMN 20190417 - Mellanstadielever årskurs 6 jobbar med att söka via dator i den digitala Nationalencyklopedin tillsammans med manlig lärare i klassrum.
Foto: Alexander Olivera / TT / kod 200 Bild: Alexander Olivera/TT
LIMHAMN 20190417 - Mellanstadielever årskurs 6 jobbar med att söka via dator i den digitala Nationalencyklopedin tillsammans med manlig lärare i klassrum. Foto: Alexander Olivera / TT / kod 200 Bild: Alexander Olivera/TT

Stoppa nedskärningarna i skolan

Lärarförbundet: Skolan måste vara det sista som blir utsatt för besparingar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Politiker som sparar på skolan kommer i historiens ljus inte att ses som framgångsrika. Men den sista tiden har rapporterna duggat tätt om kommuner som gör besparingar på skolan. Detta trots att de politiska partierna i valrörelsen för mindre än ett halvår sedan skickade ut ett helt annat budskap till väljarna.

Då saknades inte superlativen om hur viktigt det är att satsa på skolan. Men det budskapet är lika sant idag som det var då. Därför har lärare på många platser i landet genomfört manifestationen Lärarmarschen den här våren. Vi protesterar mot nedskärningarna. Ska vi ha en skola med god kvalitet så är det här inte hållbart.

Det är förödande att ett stort antal kommuner nu väljer att spara på skolan och att så många politiker glömt vad de lovat. Vi vet att kommunernas ekonomiska läge försämrats, men skolan måste vara det sista som blir utsatt för besparingar – inte det första. Även våra rikspolitiker måste ta sitt ansvar. De kan inte smita undan. Staten måste hjälpa till att investera i en bra skola för barn och elever. Vi lägger inte hela ansvaret på kommunpolitikerna.

För vi vet ju alla att en bra skola är nyckeln till framtiden för alla unga individer som växer upp och en förutsättning för deras förmåga att bidra till samhället i framtiden. Vi vet ju att det samhället investerar i utbildning ger mångdubbelt tillbaka.

Vi lärare vet vad hur oerhört mycket en bra utbildning betyder för barn och elevers framtida liv. Varje dag i skola och förskola bygger det framtida samhället. Så när vi tillsammans säger ifrån så är det läge för kloka politiker att lyssna.

Och vi säger nu med enad röst att nedskärningarna på skolan måste upphöra. Att vi behöver modiga, framsynta och kraftfulla politiker som vågar sätta skolan först. För att investera i skolan och ett attraktivt läraryrke – det vet vi – det är att framtidssäkra Sverige.

Eva Carlsson

Ordförande

Lärarförbundet Uddevalla