Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stor oro för ekonomin

Sverige och världen står inför två historiska utmaningar att stoppa ökningen av växthusgaser i atmosfären och den ekonomiska krisen. På bara ett år har arbetslösheten i Västra Götaland ökat med över 50 procent.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den ekonomiska krisen riskerar att försvåra globalt verkningsfulla insatser för att värna klimatet om dessa inte är utformade på ett samhällsekonomiskt klokt sätt. De kostnadseffektivaste koldioxidfria energilösningarna måste därför spela en framträdande roll. Vi har gett Sifo i uppdrag att undersöka vad svenskarna anser?

 

Svenskarna bedömer att den ekonomiska krisen (37 procent) är den största utmaningen följt av klimathotet (18 procent). Den ekonomiska krisen oroar betydligt fler i Västra Götaland än riksgenomsnittet, 48 procent. Oron för ekonomin är lika stor i Västra Götaland som i norra Sverige vilket visar hur djup krisen i bilindustrin är.

I undersökningen frågades också om svenskarna var mest oroade för ”den globala uppvärmningen” eller ”en utbyggnad av kärnkraften”. I Västra Götaland är det en mycket stor majoritet som anser att klimathotet (83 procent) är mer oroande än utbyggd kärnkraft (11 procent). Klimatet står alltså högst på västsvenskarnas miljöagenda.

 

Sifo frågade också vilket energislag svenskarna bedömer som bäst för den svenska industrin. Det visade sig att många svenskar har en realistisk bild av kostnaderna för olika slags energiproduktion och vad som därmed är bra för industrin och jobben. Bäst för industrin bedöms kärnkraften vara (42 procent) följt av biobränslen och vindkraft (26 procent) och vattenkraft (18 procent).

Att 60 procent av svenskarna korrekt bedömer att kärnkraft och vattenkraft är bäst för den svenska industrin är upplyftande med tanke på att många till i vanliga fall trovärdiga samhällsaktörer numera hävdar att ”kärnkraft är dyrt”. Så är inte fallet. Kärnkraften är både koldioxidfri och billig.

 

54 procent vill behålla kärnkraften och ersätta de aggregat som faller för åldersstrecket eller bygga fler omgående. 33 procent av svenskarna vill använda kärnkraften tills den tjänat ut. Bara 9 procent av svenskarna vill avveckla kärnkraften ”snarast”. Resultaten i visar att det finns ett starkt stöd för att möta klimathotet med en rationell energimix.

Eftersom den billiga och klimatneutrala kärnkraften i dag står för cirka 16 procent av världens elproduktion och just nu byggs ut kraftigt runt om i världen borde det gå att skapa politisk enighet om att klara både klimatet och industrin också i Sverige.

 

Elisabeth Nilsson
Vd Jernkontoret
Marie S Arwidson
Vd Skogsindustrierna
Magnus Huss
Vd Plast- & Kemiföretagen
Tomas From
Vd Svemin