Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tre av NU-sjukvårdens ambulanser ska inte användas i sommar, vilket innebär onödiga risker, menar Martin Rödström. Bild: Stefan Bennhage
Tre av NU-sjukvårdens ambulanser ska inte användas i sommar, vilket innebär onödiga risker, menar Martin Rödström. Bild: Stefan Bennhage

Stora risker när ambulanser ställs av i sommar

NU-sjukvården har beslutat att ställa av tre ambulanser under sommaren 2020. Sommaren, som är den mest hektiska perioden under året för ambulansverksamheten. Sommaren, den period invånarantalet stiger och ambulansuppdragen ökar. Sommaren, den tid då ambulansverksamheten egentligen skulle behöva ett tillskott av ambulanser för att leva upp till uppsatta mål.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De tre områden som direkt berörs är Trollhättan, Uddevalla och Munkedal som förlorar varsin dagambulans under veckorna 28–39.

Avställningen av dessa tre ambulanser påverkar såklart de nämnda kommunerna men det påverkar också NU-områdets mindre och mer avlägsna områden.

Till exempel så kommer Lysekils och Kungshamns ambulanser i mycket högre utsträckning behöva flyttas mer centralt på så kallade ”passningsuppdrag”. Detta för att täcka upp så stor geografisk yta som möjligt. Det sker redan i dag, men med de beslutade stängningarna av ambulanser kommer det behöva ske oftare. I praktiken kan det innebära att den ambulans som vanligtvis har sin placering i Kungshamn står på passningsuppdrag i Munkedal och får larm om ett livshotande tillstånd på Smögen. Framkörningstiden ökar markant och tiden till att patienten får hjälp förlängs.

Ambulansens minskade tillgänglighet kommer innebära att:

• Patienter med inte så högt prioriterade besvär, men som ändå upplever ett stort lidande, kommer att få vänta längre på ambulans, emellanåt flera timmar.

• Patienter med akuta tillstånd såsom stroke och hjärtinfarkter kommer att få vänta längre på ambulans och definitiv vård, vilket kan öka risken för bestående skador och men.

• Patienter kan komma att dö som annars skulle ha kunnat räddas.

Dessa risker har redan tidigare riskanalyser vid avställning av ambulanser påvisat. Kan verkligen någon orsak till att stänga en ambulans vara försvarbart när man vet vilka risker det medför? Jag tycker inte det. NU-sjukvården borde göra allt för att hålla samtliga ambulanser igång.

Martin Rödström

Ambulanssjuksköterska och skyddsombud