Storstadsvärderingar hotar landsbygden

Hela Sverige ska leva: Det behövs mer lokalt inflytande.

ANNONS
|

Nu har remisstiden för svaren på den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande gått ut. Utredningen är gedigen och då samtliga riksdagspartier står bakom slutbetänkandet finns det gott hopp om att många av förslagen kommer att genomföras.

De 75 förslag som lagts fram är alla beroende av varandra för att ge effekt och erkännandet av att det krävs ett helhetstänk när det gäller landsbygdspolitiken är ett stort steg framåt från tidigare synsätt. Vi skulle ha velat se en ännu tydligare vision och en högre ambition i utredningen, liksom en modern framtidsbild av ett land i balans för att kunna inspirera till en samling av civilsamhället, kommuner och andra aktörer kring detta historiska skifte av landsbygdspolitiken.

ANNONS

Storstadens makt

En av de viktigaste delarna i utredningen är förslaget att alla beslut ska landsbygdsbedömas. Då utredningen i övrigt väljer att inte erkänna den storstadsmaktordning som råder önskar vi att man satsar mer på att finna kunskap om den urbana normen eftersom den påverkar beslut och attityder som är negativa för landsbygden. En del i detta är just att landsbygdssäkra beslut.

Utredningen diskuterar service, jobb i hela landet, digitalisering och infrastruktur. Allt detta är viktigt, men den saknar skrivningar om lokalt inflytande och vi hade velat se tankar om hur detta kan utökas och fördjupas.

När det gäller service behövs både statlig och kommersiell service i våra bygder. En statlig närvaro i hela landet visar att staten ser och värnar om hela landet. Att invånarna på landsbygden känner förtroende för polis och andra myndigheter motverkar en uppdelning mellan stad och land.

Flytta tillbaka jobben

ANNONS

Utredningen vill omlokalisera 10000 statliga jobb från Stockholm. Mellan åren 2008–2014 flyttades lika många jobb till Stockholm från resten av landet – så detta förslag innebär egentligen en återetablering. Vi stödjer förslaget, men vill peka ut paradoxen med att samtidigt som detta läggs fram avvecklas statlig verksamhet på Gotland och en ny myndighet läggs i Göteborg. Detta förslag bör snarast genomföras för att förhindra fler sådana typer av beslut.

Digitalisering är en helt avgörande fråga för att kunna leva, verka och bo på en plats och det är glädjande att utredningen föreslår en höjning av bredbandsmålet. Utbyggnaden av 5G bör prioriteras och ska inkludera landsbygden. Vi tycker att det är tydligt att utredningen tagit frågan på stort allvar. Däremot är vi tveksamma till om de avsatta medlen kommer att räcka.

Vi framhålla vikten av att göra civilsamhället delaktigt i detta arbete. I vårt remissvar föreslår vi även att resurser omfördelas till det arbete som civilsamhället kan göra och att regeringen i sina regleringsbrev skriver in samarbete med och stöd till civilsamhällets organisationer.

Vi har lämnat våra synpunkter till regeringen för att försöka förbättra de redan ambitiösa förslagen. Det allra viktigaste nu är att våra politiker tar tag i de olika områdena och ser till att de faktiskt blir verklighet.

ANNONS

Åse Classon

Staffan Nilsson

ordföranden Hela Sverige ska leva

ANNONS