Strandskyddet bromsar utvecklingen i länet

LRF: Ingen kan hänga med i den juridiska torktumlaren

ANNONS
|

En fastighetsägare har byggförbud, trots att det ligger en stor landsväg och ett bostadsområde mellan huset och vattenspegeln. Detta är inte rimligt. Vi vill att landsbygdens vattennära miljöer ska kunna utvecklas för både boende och företagande. Processen med det utvidgade strandskyddet på upp till 300 meter befinner sig nu i en juridisk torktumlare som få hänger med i. Regeringen har i flera omgångar avslagit Länsstyrelsens tidigare beslut på grund av formella brister och det har skapat en byråkratisk cirkus som förvirrat både markägare och kommuner – och då har regeringen ännu inte fått chansen att granska grunden till varför så många överklagat.

ANNONS

Ursprunget till översynen av det utvidgade strandskyddet var ju att de tidigare gränserna var dåligt underbyggda och därmed omoderna. Endast där det fanns särskilda skäl skulle skyddet kunna utökas, men i praktiken blev de nya gränserna i de flesta fall överensstämmande med de gamla, omoderna gränser som fanns tidigare. LRF har – i likhet med många kommuner och markägare – protesterat och hävdat att Länsstyrelsen inte följt regelverket och att detta gör att utvecklingen bromsas. Vi anser nämligen att nya bostäder och verksamheter är en möjlighet – inte ett hot.

Ett exempel är regelverkets syn på det småskaliga jordbruket. Utåt sett säger Länsstyrelsen att jordbruk inte berörs av skyddet men när man tränger in bakom orden så kryper det fram att verksamhetens omfattning har betydelse och att detta behöver bedömas från fall till fall. Dvs; små jordbruk som drivs vid sidan av annat arbete, blir tvungna att bevisa nyttan med ett staket eller en byggnad. Lyckas man inte, blir det stopp och istället för att lägga energi på utveckling tvingas människor gå till domstol för att få använda markerna de äger.

Vi har också kritiserat det faktum att inte samtliga fastighetsägare fick veta hur förslaget påverkade dem. Vid alla andra intrång så skickas sådana brev till de som berörs, men så skedde inte i det här fallet. Det gör att många får utökade restriktioner på sina fastigheter utan att veta om det.

ANNONS

De byråkratiska hindren skapar frustration och uppgivenhet i de bygder som mest av allt behöver det motsatta. Det sänker också trovärdigheten för regelverket och för myndigheten som helhet.

Vi menar att det fanns utrymme för Länsstyrelsen att gå en annan väg. Både i synen på strandskyddet som helhet och på det utvidgade skyddet i synnerhet. Man borde ha tagit fasta på det som var grunden i den nya lagstiftningen – att det skulle bli lättare att utveckla boende och verksamhet i strandnära lägen.

Vi är övertygade om att detta går att kombinera med fortsatt omsorg om våra värdefulla naturresurser.

Sofia Karlsson Ordförande, LRF Västra Götaland

ANNONS