Så här ska det inte se ut på kyrkans marker anser debattörerna.
Så här ska det inte se ut på kyrkans marker anser debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Svenska kyrkan måste tillämpa kalhyggesfria metoder

I våras bildade vi på rekordtid den partipolitiskt obundna nomineringsgruppen Himmel och Jord. Vi ställer upp till val i stiftsfullmäktige i Göteborgs stift och till kyrkans högsta beslutande organ – kyrkomötet.

ANNONS

Vi vill poängtera kyrkans ansvar för jorden och skapelsen och prioritera skogs- och miljöfrågor. En hörnsten för oss är också människors lika värde och rätt att känna gemenskap i kyrkan.

Kyrkan är landets femte största skogsägare och förvaltar drygt 460 000 hektar skog över hela landet. Kyrkans skogsinnehav är en miljöfråga som har stor potential att påverka kolbalansen i världen och livsmiljöerna för människan och många andra arter. Svenska kyrkan brukar skogen i dagsläget med trakthyggesbruk, vilket bland annat innebär stora kalhyggen och markberedning. Vi anser att kalhyggesbruket inte är hållbart. Det tydligaste exemplet på det är förlusten av biologisk mångfald, som hotar ekosystemen som vi är helt beroende av. Över 2000 skogslevande arter i Sverige är redan rödlistade, majoriteten av dem är det på grund av trakthyggesbruk. Vi befinner oss också i en drastisk klimatförändring, vilket ökar behovet av skogen som kolsänka.

ANNONS

Vi vill att kyrkan ska tillämpa kalhyggesfria metoder och ta ett större ansvar för skapelsen genom att skydda gammelskogar och kontinuitetsskogar. Skogar som inte har varit utsatta för trakthyggesbruk är idag väldigt ovanliga och det är av stor vikt att de bevaras som kolsänkor och för rekreation, renskötsel, biologisk mångfald mm.

Inkomsterna från kyrkans skogsbruk utgör endast 1-1,5 procent av kyrkans totala intäkter, så även om intäkterna skulle minska något vid en omställning från trakthyggesbruk till kontinuerlighetsskogsbruk har kyrkan råd att göra det utan att själva verksamheten påverkas nämnvärt. Det utjämningssystem kyrkan har, som fördelar inkomster till de olika församlingarna, kan dock behöva ses över eftersom vissa församlingar är beroende av intäkter från skogen. Det ska vara lika förutsättningar att ha en kyrka på landsbygden som i staden.

Förtidsröstningen är i full gång inför valdagen 19 september. Alla som har fyllt 16 år och är medlemmar i kyrkan kan göra skillnad för miljön och livet på jorden genom att använda sin rösträtt.

Ulrika Karlsson

ordförande Himmel oh Jord

Gun Gabrielsson

kandidat till kyrkomötet

Åsa Rehndell

kandidat till Göteborgs stiftsfullmäktige

ANNONS