Sverige har blivit ett rättslöst land

"Vad ska en ung ensam kille på 15 år ta sig till när han blir återsänd till Afghanistan?"

ANNONS
|

De har sprungit i mörker över bergen på gränsen mellan Iran och Turkiet och försökt komma undan gränsvakterna, åkt gummibåt på Medelhavet till Grekland, vandrat genom Europa, hållits i trånga och fuktiga förvar i länder som Grekland och Ungern, sovit under bar himmel, varit utan mat i flera dagar.

Till sist kom de till Sverige och hoppades på att kunna börja ett liv. Drömmen är att få studera, lära sig ett yrke, jobba och bo i trygghet. Övriga familjen, de som finns kvar, är på flykt någon annanstans, Pakistan eller Iran. Några har sina familjer kvar i Afghanistan, där de lever med ständig rädsla att bli kidnappad av talibanerna om de visar sig ute.

ANNONS

Många av dem som kommit till Sverige är ofta barn, kanske mellan 14 år och 16 år eller yngre småsyskon tillsammans med tonårsbröder. Nu bedömer Migrationsverket att de alla är 18 år eller äldre. Oavsett om det är tydligt att de är betydligt yngre. Pass kan de inte få tag på. Alla omdömen av socialsekreterare, lärare, familjehemsföräldrar med flera förkastas. Handlingar som betyg och fotografier som verifierar ålder vid olika tidpunkter, förkastas också. Nyanställda tjänstemän på Migrationsverket anses vara mer lämpade att bedöma ålder på tonåringar än till exempel lärare med 20-30 års erfarenhet av högstadieelever.

Schablonmässigt bedöms alla att vara över 18 år. Det blir enklare att utvisa. Det behövs inget ordnat mottagande i Afghanistan. Det gör ingenting att det inte finns några anhöriga, att de inte känner någon, att de kanske aldrig varit där utan är födda i Iran av föräldrar på flykt. Migrationsverkets tjänstemän säger att detta är inriktningen från riksdag och regering. Åldersbedömningarna går inte att överklaga, eftersom det juridiskt sett är bedömning och inte ett beslut.

Sverige är inte längre ett land där flyktingarna får sin sak prövad på ett rättssäkert sätt. Målet att utvisa en stor andel av dem som kom till Sverige 2015 och 2016 går före alla fakta om flyktingarnas faktiska förhållande om de återvänder. Vad ska en ung ensam kille på 15 år ta sig till när han blir återsänd till Afghanistan?

ANNONS

En bred majoritet i riksdagen stödde 2014 och 2015 en generös flyktingpolitik. Samma riksdag bör nu ta ansvar för sin politik, och låta de flesta stanna i Sverige. Endast de som har kopplingar till terrororganisationer bör skickas ut. Många har varit här i mer än ett år utan att få sin sak prövad. De har lärt sig svenska språket, är på väg mot utbildningar och ett yrkesverksamt liv. Det bästa för Sverige är att låta dessa ofta unga människor stanna i stället för att hålla på med kostsamma skenprocesser, förvar och utvisningar.

Ann-Marie Jacobsson

Eva-Britt Snapp

Birgitta Mehamedi Örn

Ingrid Karlsson

Christina Sandahl

ANNONS

Anders Snapp

Ove Sandahl

Ute Thompsson

Marianne Olsson

ANNONS