Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sverige har avsevärt fler smittade och döda i covid-19 än våra nordiska grannländer, det går inte att dribbla bort, menar Lennart Svensson. Bild: Cecilia Fabiano
Sverige har avsevärt fler smittade och döda i covid-19 än våra nordiska grannländer, det går inte att dribbla bort, menar Lennart Svensson. Bild: Cecilia Fabiano

Sverige har misslyckats trots heroiska insatser i vården

Sverige har i jämförelse med grannländerna drabbats mycket hårt av covid-19. Vi stod dåligt rustade när pandemin bröt ut.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under många år hade vi inte uppnått kraven på ställda vårdgarantier, utan i stället hade ett gigantiskt vårdskuldberg byggts upp. Dessutom fanns få vårdplatser, inte minst IVA-platser, jämfört med situationen i många andra länder. Regionerna hade inte det lager av skyddsutrustning som de enligt lag är skyldiga att hålla. Nog finns anledning att häpna över att en del regioner ånyo har brist på skyddsutrustning.

För att möta pandemin valde Sverige en annan väg än andra länder. Jämfört med våra grannländer har vi en ytterst pinsam situation. Om detta beror på den valda vägen, den ständigt kritiserade organisationen av den svenska sjukvården med sina 21 regioner, den politiskt styrda organisationen SKR eller på vår stora andel invandrare, cirka 20 procent utlandsfödda, med bristande svenskspråkkunskaper, får vi förmodligen aldrig riktig klarhet i. Ansvarsförhållandena mellan de olika parterna i vården har alltid varit oklara och har i den nu pågående pandemin visat sig allt tydligare.

LÄS MER: Hur tänker du kring att ta vaccin mot covid-19?

Här följer en kort lägesbild av covid-19-drabbade per den 9 december. Av totalt smittade, 466 997 personer, stod grannländerna Norge, Finland och Danmark för 35 procent och Sverige resterande 65 procent. Av totala antalet döda, 8 982 personer, stod Sverige för hela 81,2 procent. Hur kan det komma sig att Sverige har nästan 4,5 gånger så stort antal döda som våra grannländer tillsammans?

Situationen blir än mer oförklarlig om ländernas befolkning beaktas. Våra grannländer har cirka 16,6 miljoner invånare och Sverige cirka 10,3. Sverige har misslyckats trots vårdpersonalens heroiska insatser! Försöken från olika ansvariga att dribbla med siffrorna och gissa om olika tidsmässiga skeenden i pandemins framfart bör upphöra. Ge i stället våra grannländer ett stort och uppriktigt erkännande för deras goda prestationer. Den nordiska grannsämjan har fått sina törnar. Se till att läka såren, vi behöver varandra!

LÄS MER: Experterna om att fira jul under coronapandemin

I tider som dessa behövs alla vårdresurser. De ständigt återkommande problemen på Näl med mögel, fuktskador, luft och därigenom dålig arbetsmiljö har tvingat sjukhuset att stänga ytterligare två operationssalar.

Av tolv salar är nu endast sju i bruk. Det skulle säkert, för såväl sjukhusledning som politiker, ha känts bra om Uddevalla sjukhus "Operationscentrum" hade varit under byggnad, som givetvis var planerat eftersom det hade färdigupphandlats men stoppades av "penningbrist" i denna del av regionen i april 2019.

Lennart Svensson