Sverige har mycket att lära av andra länders sjukvård

De allra flesta länder har stora problem att lösa inom sjukvården. Sverige inte minst! Våra politiker och landets regeringar verkar vara väl medvetna om både nuvarande och framtida utmaningar.

ANNONS

Trots ett otal antal utredningar och motioner, insändare och reportage har konstruktiva, radikala grepp från regeringarna lyst med sin frånvaro. Flera länder med motsvarande problem har visat handlingskraft och vidtagit system- organisatoriska förändringar, som visat sig ge resultat. Ett av våra grannländer, Norge, lade i början på 2000-talet om sin sjukvårdspolitik. Många har ansett deras modell vara en möjlig förebild för vår sjukvård. I en av mina insändare, 21 december 2019, med rubriken "Sverige borde titta på Norge och Holland" beskrivs fördelar med deras uppbyggnad av sjukvården. I en annan artikel, 10 augusti 2019, "Tysk och nederländsk sjukvård är bra förebilder" finns all anledning att också studera hur den tyska sjukvården är organiserad.

ANNONS

I dagarna har utkommit en intressant bok av den amerikanske läkaren och forskaren Ezekiel Emanuel med titeln" "Which country has the world's best health care?" Titeln hade en logisk anknytning till den fråga som författaren alltid fick på sina föreläsningar, nämligen "Vilket land har världens bästa sjukvårdssystem?". Jag har själv inte läst boken utan tagit del av recensioner av bland annat Emanuel Örtengren, ansvarig för "välfärds"-tankesmedjan Timbro under rubriken "Världens bästa sjukvård finns inte i Sverige" och Eva Forslund, Liberala Nyhetsbyrån, "Inget land har bäst sjukvård" publicerad i Göteborgs-Posten den 28 juli 2020.

De i undersökningen ingående länderna har fått besvara 22 parametrar. Efter att ha studerat resultatet av undersökningen framhåller Ezekiel Emanuel fyra länder som högpresterande, nämligen Nederländerna, Norge Taiwan och Tyskland. Det är tillfredsställande att få bekräftat att de tre länder, som ofta framhållits som möjliga förebilder för en förändrad svensk sjukvårdspolitik, är de främsta enligt Emanuels undersökning.

Nederländernas förändrade sjukvårdssystem beskrevs i Sjukhusläkarens tidning den 9 december 2013 och utgör en intressant läsning. Rubriken löd "Så fungerar sjukvården i Holland". Författare Ingvar Karlberg.

Då det gäller sjukvården och landets välfärd överhuvudtaget, skulle Sverige behöva en politisk "härförare"

Det är tankeväckande att konstatera att alla fyra länder, som Emanuel speciellt framhåller som de bästa, har stora andelar av privatiserade inslag i sina system. Det är skillnad i Sverige! När den S-ledda regeringen inrättar en välfärdskommission är det politiker inom stat, kommuner, regioner och fackföreningar som skall finna metoder för hur välfärden skall stärkas. Näringslivet, som är en förutsättning förr vår välfärd, och säkert skulle haft en viktig roll i kommissionen är uteslutet. Samma gäller professionen.

ANNONS

Då det gäller sjukvården och landets välfärd överhuvudtaget, skulle Sverige behöva en politisk "härförare" lik förre socialdemokratiske statsministern i Norge, Jens Stoltenberg, numera Nato-chef. Han lyckades genomföra den norska sjukvårdsreformen i början på 2000-talet på rekordkort tid. Han verkar också ha genom sitt föredöme påverkat sina efterträdare till handlingskraftiga utövare av ämbetet, inte minst under pågående pandemi.

Lennart Svensson

Uddevalla

ANNONS