Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Narkotikamissbruk.

Sverige måste satsa mer på missbruksvård

Det är en sjukdom som inte går att bota.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Alkoholism och drogmissbruk har blivit vår tids stora folksjukdomar.

Missbruk kostar samhället enorma summor varje år, inte bara vård av missbrukare, kriminalitet och andra sidoeffekter ett missbruk utan även närstående som blir sjukskrivna, drabbas av ohälsa och sorg, barn som på olika sätt far illa.

En missbrukare är allt som oftast aldrig ensam även om det kan framstå så, vi finns där i periferin med en sorg och saknad efter den man älskar, jag är själv närstående och vet hur viktig frågan är.

Det behövs en högre kompetens i kedjan, sjukvård, behandlingsvård, kommun, myndigheter och efterföljande vård. Även de närstående behöver få verktyg att hantera sin egen situation gentemot missbruket, något som inte alltid sker idag.

Det är en sjukdom som inte går att bota, men man kan lära sig leva med den om man får rätt verktyg och stöttning att hålla sig fri från missbruket.

Jag efterfrågar att min regering tar detta på stort allvar och arbetar aktivt med att förbättra insatser vid missbruk och beroende och utveckla behandlingsinnehåll och efterföljande vård vid LVM (Lagen om vård mot missbruk).

Jag hoppas att jag på detta sätt kan bidra till att få upp frågan till diskussion om hur man kan få en bättre missbruksvård, då det är ett ämne som berör mig djupt.

Therése Mancini (S)

Hunnebostrand