Sverigedemokratiska föredömen. Ungerns premiärminister Viktor Orban och partiledaren för Lag och rättvisa i Polen, Jaroslaw Kaczynski.
Sverigedemokratiska föredömen. Ungerns premiärminister Viktor Orban och partiledaren för Lag och rättvisa i Polen, Jaroslaw Kaczynski.

Sverigedemokrater hyllar auktoritära ledare

Ungern och Polen på väg att utvecklas till enpartistater.

ANNONS
|

Västra Europas demokratiska politik under 1900- talet fick aldrig ett namn. Med huvudsakliga inslag av liberalism, socialism och konservatism mejslades karaktärsdragen fram för det moderna Europa.

Tycker vi om hur det blev? Jag tycker i alla fall om det.

Trots en ideologisk totalt oförenlig bredd från höger till vänster, finns i dag en demokratisk bas där alla kan mötas, och får mötas. Enpartistaterna i form av Italiens fascism, Tysklands nazism, Spaniens falangism samt Sovjetunionen och dess socialistiska lydstater är alla borta.

I Sverige fick vi aldrig en enpartistat. Socialister, liberala, bondeförbundare och konservativa byggde en fredlig, demokratisk plattform där de tillsynes oförenliga ideologierna tillsammans definierade flerpartistaten.

ANNONS

Flerpartistaten är i dag norm för ett civiliserat samhälle, eller var. Tankar om att enpartistaten är bättre än den mer krångliga flerpartistaten är på väg tillbaka i flera länder i Europa. Ryssland under Putins ledning är i praktiken i dag en enpartistat. I Polen och Ungern byts de demokratiska granskande institutionerna ut mot regimtrogna anhängare. Kan samma sak hända i vårt land? Samtidigt som traditionella socialistiska, liberala och konservativa partier i Sverige protesterar mot nedmonteringen av demokratin i nyss nämnda grannländer, ser Sverigedemokraterna samma sak som framsteg. I SD:s värld är demokratin bara berättigad så länge den är effektiv.

Men just nu bäddas det för att SD:s odemokratiska drömmar kan bli verklighet även i Sverige. Socialdemokraterna visar inga tecken på att på allvar vilja närma sig mittenpartierna samtidigt som Alliansen planerar för ett maktövertagande 2018 tillsammans med ett passivt stödjande SD. De traditionella demokratiska partierna planerar som vanligt inte för breda, långsiktigt hållbara lösningar gällande sjukvård, skola, integration, polis, försvar, infrastruktur med mera. Så, som det ser ut kommer landet även efter valet 2018 ledas av en regering där Jimmie Åkesson kan fortsätta klaga på demokratins tillkortakommanden och drömma om enpartistaten Sverige.

ANNONS

Pål Magnusson

Uddevalla

ANNONS