Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Ulf Blomgren
Bild: Ulf Blomgren

Sverigedemokraternas svek mot välfärden

Ingemar Samuelsson: Så skulle Uddevalla drabbas

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverigedemokraterna vill skära ned stort på statsbidragen till landets kommuner och på sikt avskaffa den kommunala utjämningen mellan kommuner. Det skulle få enorma konsekvenser för välfärden i många delar av Sverige samtidigt som det skulle gynna ett fåtal rika kommuner med många höginkomsttagare.

Sverigedemokraterna är ett utpräglat högerparti som prioriterar de som redan har. Det blir extra tydligt när man tittar på vilka konsekvenser deras förslag om nedskärningar i välfärden och avskaffande av den kommunala utjämningen skulle få för enskilda kommuner.

Sverige är ett stort land och avstånden mellan oss kan ibland vara långa. Alla medborgare, oavsett var i landet man bor, har samma rätt till en stark välfärd och trygghet. Men förutsättningarna för landets kommuner skiljer sig åt. Storleken på kommunerna och avstånden inom kommunerna varierar. Vissa kommuner har en äldre befolkning, andra en yngre. För att kompensera för dessa strukturella skillnader mellan kommunerna finns sedan länge ett kommunalt utjämningssystem. Vi socialdemokrater vill värna och stärka denna utjämning. Socialdemokraterna har också ökat investeringarna i välfärden med 35 miljarder. Nästa mandatperiod vill vi satsa ytterligare minst 35 miljarder och dessutom och rikta 2 miljarder per år direkt till 179 landsbygdskommuner så att de kan anställa fler brandmän, lärare och undersköterskor.

Sverigedemokraterna gör miljardnedskärningar på kommunerna och vill avskaffa den kommunala utjämningen

Sverigedemokraterna pratar gärna om villkoren för landsbygden, men ser man till hur de agerar i riksdagen och i inriktningsprogram är det snarast de rikaste kommunernas intressen man företräder. Sverigedemokraterna prioriterar sänkta skatter, bland annat för miljonärer, och finansierar detta genom nedskärningar på 10,5 miljarder till kommunerna. SD vill dessutom avskaffa den del av det kommunala utjämningssystemet där en fördelning sker mellan kommuner. I sitt kommunalpolitiska inriktningsprogram skriver de att ”en kommuns kostnader bör i längden inte finansieras av andra kommuner”.

Nu har Sverigedemokraterna i konkreta förslag redovisat hur man skall gynna rika Stockholmskommuner på bekostnad av bland annat Uddevalla. Med SD’s politik måste Uddevalla minska servicen till sina medborgare med 149 Mkr, säger Ingemar Samuelsson (S).

Tillsammans skulle konsekvenserna av SD:s politik år 2022 innebära att till exempel Lidingö får 365 miljoner, Danderyd 497 miljoner och Stockholm 3,2 miljarder kronor mer årligen. Samtidigt skulle Uddevalla förlora 149 miljoner, Munkedal 40 miljoner och Orust 65 miljoner kronor. För Uddevalla motsvarar bortfallet 250 lärare eller 300 undersköterskor.

Ingemar Samuelsson (S)