Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sidas generaldirektör Carin Jämtin.  Bild: Claudio Bresciani/TT
Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Bild: Claudio Bresciani/TT

Sveriges bistånd bäst i världen enligt OECD

Carin Jämtin: Debatt om biståndet måste vila på saklig grund och fakta.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till ledare av Gustav Juntti 4 december:

LÄS MER: Sida har tappat greppet om biståndet

I tidningens ledare 4 december skriver Gustav Juntti att Sida tappat greppet om biståndet. Tyvärr har Gustav Juntti tappat greppet om grundläggande fakta och påstår saker som saknar belägg.

Det är inte Sida som bestämmer ”efter eget huvud”. Regeringen styr biståndet genom beslutade strategier, som myndigheten Sida sedan genomför. Sida har inte, som hävdas, hand om hela biståndsbudgeten utan knappt hälften fördelas från Utrikesdepartementet till multilaterala organisationer, till exempel FN-organ som WHO och WFP.

Juntti hänvisar också till en ny rapport från Riksrevisionen om Sidas arbete med garantier som ett tecken på att verksamheten inte fungerar. Riksrevisionen skriver tvärtom i sitt pressmeddelande: ”Välfungerande garantiverksamhet på Sida, men bristande uppföljning” (som framför allt berör äldre tidiga projekt).

Frågan om att valutasäkra biståndet så att mottagaren vet vilket belopp som kommer ett visst datum är komplex, där ett av argumenten mot det är att myndigheten inte kan riskera att betala ut mer pengar än de svenska skattebetalarna faktiskt bidragit med. Tvärtemot ”nonchalansen inför skattekronors värde” Juntti pratar om.

Vi tar vårt uppdrag på väldigt stort allvar. Vi är stolta över att Sverige så tydligt står upp för att bekämpa fattigdom och förtryck och ge alla människor möjlighet att leva ett värdigt liv. Respekten för Sverige internationellt grundas till del på detta engagemang.

OECD ger också Sverige högst betyg av alla världens länder för sitt utvecklingssamarbete: För att det främjar värden som jämlikhet och demokrati, för att det är effektivt och inte minst för att det är transparent och väl kontrollerat.

Vi välkomnar både debatt om, och granskning av, biståndet. Men det är bra om detta vilar på saklig grund och fakta.

Carin Jämtin

generaldirektör Sida