Upphandlingar av privat vård driver en svällande administration och det blir skattebetalarna som blir sittande med Svarte Petter. Och han är ju inte så kul att ha att göra med.
Upphandlingar av privat vård driver en svällande administration och det blir skattebetalarna som blir sittande med Svarte Petter. Och han är ju inte så kul att ha att göra med. Bild: Jessica Gow/TT

Systemet är Svarte-Petter för vården

Socialdemokraterna: Ju fler upphandlingar – särskilt inom sjukvården – desto mer administration.

ANNONS

Replik till Lennart Svensson 29 januari

LÄS MER:Varför planera för miljoner om projektet inte blir av?

Vi kan inte annat än instämma med dig, Lennart, när det gäller de växande administrationskostnaderna i regionen.

För lite drygt två år sedan gjorde Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen en granskning av den accelererande administrationen i regionen från 2013 till 2018. I likhet med din granskning kunde vi konstatera att administrationens andel av personalen – såväl i andel som i kostnader – ökat kraftigt. Vi presenterade vår granskning på olika sätt och i olika kanaler, men ointresset var påtagligt, inte minst från det moderatledda styret. Och vi kan inte se några tendenser till förändring nu heller.

ANNONS

Det finns förklaringar till ökningen av antalet administratörer. En är att måltalet för hur många anställda en chef ska ha har sänkts. Det är i grunden en bra utveckling – ingen tjänar på att chefer har så många medarbetare att ansvara för att de inte kan fullfölja uppdrag som att ha kontakt med sina anställda, hålla utvecklingssamtal med mera. En annan förklaring är att tidigare konsulter inom bland annat IT har anställts. Men dessa orsaker förklarar ändå inte den stora ökning som skett.

Svaret står istället att finna på ett helt annat håll: Det system vi har i regionen, inte minst inom sjukvården, blir som ett självspelande piano för en accelererande administration. Med ett växande antal privata aktörer ökar också behovet av kontrollfunktioner (= administration) för att se till så att skattepengar som lämnas ut används på det sätt de är avsedda. Denna kontroll riktar sig inte enbart gentemot de privata aktörerna utan också mot de egna verksamheterna. Den krav- och kvalitetsbok Västra Götalandsregionen har, som reglerar vad varje enhet inom sjukvården ska göra (eller inte göra), är en ”tegelsten” fylld av snårigheter, som belastar vårdens ekonomi, dess anställda och även den politiska organisationen. Med det moderatledda styret har också allt mer upphandling inom vården gjorts. Det handlar om vård hos andra vårdgivare och inhyrning av personal. Upphandlingsprocesserna är omfattande och tids- och arbetsmässigt tunga. Och ju fler upphandlingar – särskilt inom sjukvården – desto mer administration.

ANNONS

Det här är en utveckling som givetvis måste brytas. Den kassa vi har till sjukvård måste i högre grad än nu användas för att ge människor den vård med hög kvalitet, och i tid, som de har rätt till enligt lag. Pengarna måste också användas för att ge rimliga löner och goda villkor till vårdens anställda, för att de som redan jobbar där ska orka och vilja jobbar kvar, och för att fler ska söka sig till den i framtiden. Det är nödvändigt, för utan personal stannar vården!

Bijan Zainali (S)

Oppositionsregionråd

Louise Åsenfors (S)

Ersättare i regionstyrelsen

LÄS MER:Administration går före vårdbehov

ANNONS