Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Karl af Geijerstam

Ta hand om ditt skräp!

Inser ni inte konsekvenserna av tuggummi, plast och burkar i naturen? Det är dags att vakna!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Många individer slänger skräp på gator och ute i naturen. De tänker inte på konsekvenserna eller på hur mycket det där lilla skräpet påverkar naturen, men om de verkligen visste hur stora konsekvenserna det låg bakom hade de tänkt på varenda tuggummi de spottar ut på marken. För att allt du slänger på marken orsakar skador och därför ska du slänga skräpet i papperskorgen.

För det första vill jag säga att vi bara är gäster här i den här världen alltså kommer vi inte vara här resten av våra liv, vi måste tänka på dem kommande generationerna. Vi kan inte förstöra klimatet genom att slänga vårt skräp hur som helst utan måste ta hänsyn till att hålla världen ren så som vi fick den så att fler och fler generationer kan överleva. Det är väldigt själviskt att inte tänka på hur kommande generationen kommer att ha det om vi fortsätter slänga skräp i naturen. Klimatförändringen kommer vi inte bli drabbade av utan för det mesta kommer våra barnbarn ta hand om.

För det andra tycker jag att vi bor i en vacker natur, den är lysande. Fylld av gröna skogar och glasklara sjöar. Varför skulle man vilja förstöra det genom slänga skräp. Vi har tur att vi har fått en fin natur att bo i, tänk att den inte kommer att finnas längre om du inte slänger skräpet i papperskorgen. Jag vill att alla ska börja med att gå på en utflykt till en plats de tycker om där ute i naturen och sedan tänka den här platsen fylld med skräp, hur kommer det att kännas då, svaret är givetvis att det inte kommer kännas bra alls. Särskilt när det är den bästa platsen de känner.

Jag vet att här i Sverige är vi mycket bättre än resten av världen med att sortera skräp och att inte slänga skräp ute på naturen men det där är absolut ingen ursäkt att slänga skräp, vi måste bara bli bättre och bättre, det finns inget stopp till att ha ett perfekt skräpfritt land. Om man tänker att andra länder slänger mer skräp kommer situationen att bli en katastrof, man ska istället vara bättre än andra och ta upp sitt skräp för att vara som en förebild för alla andra länder så att de också gör skillnad. Att alla är med och gör skillnad är det bästa sättet att lösa det här problemet, det måste folk verkligen börja förstå innan det är försent.

För det tredje måste vi tänka på alla djur som drabbas riktigt hårt över att vi inte klarar av att slänga vårt skräp i papperskorgen. Djuren är inte skyldiga, de ska inte behöva bli skadade av det vi orsaker. Fiskarna i havet äter plastskräp och kvävs eller ger dem en falsk mättnadskänsla som gör att de svälter. För varje gång du slänger skräp på marken vill jag att du tänker på att det är snart mer plast i havet än vad det finns fiskar för att bara det gör mig vansinnig.

Avslutningsvis vill jag säga att alla måste vara med och göra skillnad, ingen får tänka att den skillnaden hen gör inte kommer vara tillräcklig. Gör skillnad för att både människor och djur ska må bra. Vi förstör världen med egna händer. Det är dags att vakna nu.

Aya Esreb