Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Holger Hollemann
Bild: Holger Hollemann

Ta inte bort ljuset på morgonen

Permanenta normaltiden - inte sommartiden!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Märkte du varför det gick lätt att komma upp i söndags? Det kan bero på att vi äntligen fått tillbaka normaltiden. Detta är något vi verkligen måste slå vakt om.

Förkasta drömmen om evig sommar. Evig sommartid ger inte evig sommar! Det blir outhärdligt att leva med den typen av tid på vintern! Det har redan prövats i Ryssland. Allmänheten mådde så dåligt av de fruktansvärt mörka vintermorgnarna att de numera har normaltid året runt. Om EU gör nåt så bra som att ta bort tidsomställningarna ska vi ha normaltid året runt utan att gå den ryska omvägen via permanent sommartid. Morgnarna är outhärdliga redan i oktober med sommartid. Morgonljus är mycket viktigare för den psykiska hälsan än kvällsljus. Vi skulle ändå få ljust efter kl 18 under men än hälften av året om vi hade normaltid.

LÄS MER: Åtta av tio vill avskaffa sommartid enligt omröstning

Med permanent sommartid skulle vi få mörka morgnar ända från slutat av september till början av april. Det kan vi inte stå ut med. Och snälla, du. Sluta kalla normaltid för ”vintertid”. Det är utan tvekan den typen av vintersmutskastning som får ett så befängt koncept som permanent sommartid att vinna mark i opinionsundersökningarna. Om vi alltid kallade normaltiden för just ”normaltid” och döpte om sommartid till ”onormal tid” skulle nog undersökningarna se lite annorlunda ut.

Tidspolis