Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Värt en tåg- och cykelutflykt: Stångehuvud.  Bild: Andreas Carlsson
Värt en tåg- och cykelutflykt: Stångehuvud. Bild: Andreas Carlsson

Ta tåg och cykel till Bohusläns pärlor

En investering i turistleder är gynnsam på flera sätt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vägar för cykelturism anläggs runt om i Sverige och Tillväxtverket bidrar med 400 000 kr för utbyggnad av cykelleder i Sotenäs kommun. I Europa växer cykelturismen och beräknas omsätta minst 40 miljarder årligen.

Naturreservaten i Gullmarsskogen, Nävekärr och vid Stångehuvud är områden i Lysekils kommun som också passar för cykelturister. Andra sevärdheter är Hallindens klack och hällristningarna i Brastad. En investering i turistleder är gynnsam på flera sätt. Rekreationscykling, inte minst bland barn och unga, kan vara första steget mot mera regelbundna cykelvanor, som är bra både för hälsan och för miljön. Satsningen kan också omfatta cykel- och gångleder till skolor och välbesökta knutpunkter.

I rapporten Cykelturism – en litteratursammanställning och omvärldsanalys skrivs att cykelturister gärna tar sig till en destination med hjälp av annat transportmedel och gör utflykter därifrån. För att komma till Lysekils kommun löser man tågbiljett till någon av de småstationer som likt ett pärlband ligger längs Lysekilsbanan. Lyse, Häggvall, Gåseberg, Brastad, Brodalen eller Hallinden kan bli utgångspunkt för en dagstur med cykel. Bilen lämnar man hemma.

När turister är i antågande blir det liv och rörelse på stationerna, personal finns till hands för att förse turisterna med kartor, tips och matsäckar. Vid längre turer kan det bli aktuellt att hjälpa till med rumsbokning på B&B eller hotell. Återigen skulle rosor blomma i välansade rabatter omkring stationerna. Några stationer är kulturbyggnader och ortens dyrgripar som måste tas omhand. Sommaraktivitet med cykelturism blir nyckeln som löser Trafikverkets blockad av Lysekilsbanan.

Tänkbar annons för cykelturism i Lysekil:

Cykla med gott klimatsamvete! Boka in dig på en av småstationerna längs Lysekilsbanan. Väl framme med tåget får du kartor och praktisk information av oss. B&B, hotell, cyklar, bagagetransport och måltider kan förbokas. App finns att ladda ner. Du cyklar utan guide eller i grupp. God tur!

Mats Fägerquist