Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tala klarspråk om du ska klaga på något

Fakta istället för snömos, tack!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Carl-Johan Starck 13 november

LÄS MER: Låt inte tystnaden breda ut sig inom omsorgen

Snömos är enligt Slangopedia benämningen på en text som är fylld med floskler, innehållslöst dravel, luddiga fraser – istället för fakta. Ett bättre exempel än C-J Starcks insändare Låt inte tystnaden breda ut sig inom omsorgen (13/11) får man leta efter.

Eftersom rubriken innehöll begreppet omsorg beslöt jag mig som intresserad medborgare att läsa inlägget. Kommen till slutet hade jag inte förstått ett enda dugg. Tystnadskulturen beskrivs som allmänt förekommande. Intern kritik tystas. Verksamheter ”går in i ett psykosocialt och moraliskt träsk.” Lagbrott sker inom dessa slutna isolat och ”inte sedan järnåldern var allvarliga brott och kränkningar en förhandlingsfråga ...”

Som läsare blir man så långt hunnen i texten allvarligt oroad och undrande över var och i vilken utsträckning dessa missförhållanden råder. Men den som söker konkretion och fakta letar förgäves i texten. ”Tystnadskulturen gömmer sig i detaljerna” fortsätter Starck smått filosofiskt och demokratin är ”snart ett minne blot (sic)” medan vi är blinda för utvecklingen.

Om Starck vill kasta ut en brandfackla och verkligen bli tagen på allvar vore det bra mycket bättre om han utgick ifrån den ”omsorg” som han avser i sitt inlägg och ger konkreta exempel på hur tystnadskulturen fungerar just där och vilka konsekvenser det får för personal/omsorgstagare.

Att rada upp floskler och allmänt hållna tyckanden om så allvarliga missförhållanden som antyds i inlägget skapar enbart frågetecken, men även oro och förvirring.

Rose-Marie Ahlström