Plats för möten. Munkedals kommunkontor.
Plats för möten. Munkedals kommunkontor. Bild: Lasse Edwartz

Talar Munkedals politiker med kluven tunga?

Med det nya "medborgarrådet" halveras tillfällena till dialog.

ANNONS

Samtidigt som politikerna i Munkedal säger sig vilja stärka pensionärers och funktionsnedsattas möjlighet att ha synpunkter på kommunens utveckling avvecklar man dagens möjlighet till dialog. Kommunala pensionärsrådet (KPR) inrättades 2011 av kommunfullmäktige i Munkedal. Syftet var att ge pensionärer möjlighet till dialog, delaktighet och inflytande i frågor som har betydelse för dessa. Samtidigt inrättades ett råd där funktionsnedsatta skulle ges samma möjligheter (KRF).

De flesta kommuner i landet har ett kommunalt pensionärsråd. På många håll hörs dock kritik mot att KPR bemöts med svagt intresse från politikerna. Av svaren på en enkät 2017 framgår att ledamöterna i KPR i Munkedal anser att möjligheten att ta initiativ och arbeta för förändringar är liten och återkopplingen från kommunen dålig. Trots det ansåg man att tillgången till ett forum för samråd, information och kommunikation var viktig.

ANNONS

Motsvarande enkät till förvaltningarna visar att även tjänstemännen uppfattar rådens möjlighet till påverkan och delaktighet som liten och inflytandet som svagt. I direkt strid med fullmäktiges beslut använder sig tjänstemännen därför inte av råden. Inte konstigt att ledamöterna uppfattar återkopplingen från kommunen som dålig.

I vårt interna arbete i pensionärsföreningarna har vi försökt stärka KPR genom att i seniornätverken förbereda frågor som vi vill ta upp med politikerna. Vi träffas också inför KPR och går igenom vilka frågor som vi gemensamt anser vara mest angelägna. Med detta arbetssätt har vi velat göra dialogen mer meningsfull för alla inblandade.

Inför fullmäktige i juni har ett ärende om inrättande av ett ”medborgarråd” behandlats i kommunstyrelsens arbetsutskott. I ärendet föreslås att KPR och KRF upplöses och ett ”medborgarråd” inrättas, bestående av fyra representanter för pensionärsorganisationerna, fyra representanter för HSO och fyra representanter för Munkedals Förening för Ungdomar. Det nya rådet skall ha två möten per år. S, C och SD tillstyrker förslaget.

Med det nya "medborgarrådet" halveras tillfällena till dialog. Antalet pensionärer och funktionsnedsatta som kan bidra med sina erfarenheter minskar från idag tolv vardera i KPR och KRF till fyra vardera i det föreslagna ”medborgarrådet”.

Vi är självklart positiva till att man från kommunens sida vill ha med ungdomar i dialogen om framtidens Munkedal men den form man föreslår är olämplig för syftet. Ungdomsfrågorna är alltför viktiga för att de vid två möten per år skall behöva konkurrera med frågor som främst berör pensionärer eller funktionsnedsatta. Det måste finnas bättre sätt att engagera ungdomar i kommunens framtidsfrågor.

ANNONS

Vi har vid två möten i KPR gjort klart att vi anser förslaget om ett ”medborgarråd” ogenomtänkt och bristfälligt. Låt KPR och KRF bli kvar. Utveckla dialogen med pensionärer och funktionsnedsatta istället för att avveckla den!

Ove Göransson

ordförande

PRO Munkedal

Lars B Andersson

ordförande

SPF Seniorerna Munkedalsbygden

ANNONS