Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Tanum måste satsa på att bli en bra cykelkommun!

Ett bra cykelvägsnät skulle locka fler cykelturister till Norra Bohuslän och Tanums kommun.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att cykla och att lära sig cykla innebär en enorm frihet - möjlig för nästan alla. Allt fler, i alla åldrar, vill cykla. Vi människor behöver förflytta oss aktivt, varje dag; vi behöver kunna cykla dit vi skall. För god psykisk och fysisk hälsa, minskad övervikt och bättre ekonomi. Men - det saknas tydliga, sammanhängande och säkra cykelvägar i Norra Bohuslän, Tanums kommun. Det saknas ordentliga cykelkartor. Kommunens hemsida lyfter inte upp cykling som en viktig del i sitt arbete mot ett hållbart samhälle. Bilkörning är vårt enda verkliga alternativ. Som läget är.

Cykeln behöver stärkas som trafikslag i egen rätt. Ett bra cykelvägsnät skulle locka fler cykelturister till Norra Bohuslän och Tanums kommun. En högre andel cykelresor i kommunen skulle medföra ett ökat behov av service och kringtjänster kring cykling. Fördelarna med att cykla är väl kända och känns nästan onödiga att påpeka; både individer och samhälle tjänar på att köra mindre bil och istället resa aktivt. Om fler vågade cykla in till kustsamhällen, inte minst sommartid, skulle det att avlasta och förbättra framkomligheten. Det i sin tur skulle göra samhällen mer attraktiva, människovänligare, tystare, renare och skönare att vistas i.

Det måste skapas förutsättningar så att människor skall våga cykla mer i kommunen. Det måste skapas en säkrare miljö för barn att växa upp och röra sig i. För det tål att sägas hur många gånger som helst - barnen är framtiden. Bygg och planera för deras skull och med deras perspektiv som ledstjärna: ett trafiksäkert, tryggt, cykelvänligt samhälle.

Kommunen hade kunnat lägga resurser för att bygga ut en infrastruktur för cykel under många år – då hade vi haft en grundplåt nu. Men, vi kan börja nu. Det är en investering som lönar sig.

Karin Faxén Sporrong

för ”Cykelvägsgruppen Tanum!”

Det ska vara enkelt att cykla.